Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Skupščina Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah: podelili odlikovanja in predstavili novosti, ki jih pripravljajo v letošnjem letu


Gasilska zveza Šmarje pri Jelšah je v petek, 5. aprila v Grajski pristavi Strmol priredila skupščino, kjer so se gasilci ozrli na dogajanje v preteklem letu ter sprejeli načrte za letošnje leto.

Tekom skupščine so prav tako 25 najzaslužnejšim gasilcem podelili odlikovanja Gasilske zveze Slovenije, Bogdanu Krumpaku pa so podelili naziv častni poveljnik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah. To funkcijo je opravljal med leti 2013 in 2023. Skupščine so se udeležili tudi predsednica Nadzornega odbora GZS Martina Živič in regijski poveljnik celjske regije Bojan Hrepevnik, predstavniki sosednjih in prijateljskih gasilskih zvez ter predsednik in poveljnik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber in Marijan Lovrenčič.

Lani gasilci odhiteli na 755 intervencij

Gasilska zveza Šmarje pri Jelšah šteje 4.025 članov, in sicer 1.518 žensk ter 2.507 moških. Da se nam za prihodnost gasilstva ni potrebno bati, prikazuje podatek, da je kar 1.160 članov mlajših od 18 let.

Foto: Emilija Šterlek

V gasilsko zvezo, ki pokriva šest občin s Kozjanskega in Obsotelja, je vključenih 24 prostovoljnih gasilskih društev, ki skupaj razpolagajo s 85 gasilskimi vozili. V letu 2023 so gasilci posredovali na 755 intervencijah, če ne štejemo požarov. Zaradi lanskega pestrega vremenskega dogajanja so bile daleč najbolj pogoste intervencije povezane s točo, neurji in močnim vetrom. Teh je bilo 368. V lanskem letu so gasilci prav tako posredovali na 99 intervencijah, povezanih s požari. Na daleč največ intervencij, kar 153, so bili pozvani člani PGD Steklarna Rogaška Slatina. Sledita PGD Šmarje pri Jelšah in Rogaška Slatina z 99 pozivi na intervencije.

Po silovitih neurjih julija so avgusta sledile še katastrofalne poplave. Po teh so gasilci iz celotne države, kot pri obsežnih požarih na Krasu, ponovno pokazali svojo solidarnost. Iz šmarske gasilske zveze se je v tednih po poplavah na pomoč odpravilo kar 355 gasilcev s 77 vozili. Lani so priredili več tekmovanj za mladino, kot sta orientacija in gasilski kviz. Vsakega tekmovanja se je udeležilo okoli 400 otrok.

Erih Strašek o novih vsebinah, ki jih pripravljajo za gasilce

Kot nam je po koncu skupščine povedal predsednik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Erih Strašek, je bilo leto 2023 kongresno leto na vseh nivojih gasilske organizacije. Tekom leta so izvolili nova vodstva in sprejemali programe dela za naslednje petletno obdobje. Ob tem je dodal naslednje: “Poleg osnovnih aktivnosti je lansko leto postavilo pred gasilce številne intervencije ob julijskih neurjih in avgustovskih katastrofalnih poplavah, ki so zajele precejšen del Slovenije. Posledice teh naravnih nesreč je pomagalo odpravljati tudi veliko število gasilcev s področja GZ Šmarje. Za to jim še enkrat izrekam veliko priznanje in iskreno zahvalo.

Foto: Emilija Šterlek

V letu 2024 Strašek pričakuje, da bo na področju naravnih nesreč in vremenskih ujm mirnejše leto, kot je bilo lansko. Na ostalih področjih si želijo z organizacijo dodatnih družabnih dogodkov še bolj povezati člane. Za mlade gasilce so to lani že izvedli v Kozjem, kjer so priredili dan mladine. Tam so imeli otroci možnost popoldan preživeti v sproščenem druženju ter se zabavati na raznih atrakcijah, kot so napihljiva igrala in jezdenje ponijev. Podobne dogodke želijo letos prirediti še za članice in veterane. Za pripadnice nežnejšega spola bodo pripravili pohod in kasneje še druženje, za veterane pa prav tako pripravljajo družabno srečanje, ki ga bodo popestrili z igrami, primernimi za starejšo populacijo.

Foto: Emilija Šterlek