Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po odmevni spremembi pravilnika na OŠ Rogatec: kako je s kodeksom vedenja in uporabe telefonov na drugih Kozjansko-Obsoteljskih šolah


Pred kratkim je po celotni državi odmevala odločitev na Osnovni šoli Rogatec, da bodo v šolskih prostorih med drugim omejili pomanjkljivo oblačenje in uporabo elektronskih naprav.

Sprememba pravil, ki učiteljem ob utemeljenem sumu prav tako omogoča pregled torbe učenca, je dobila velik delež odobravanja s strani staršev, učencev in ravnateljev drugih osnovnih šol po državi.

Zanimalo nas je, kaj o odločitvi menijo vodstva osnovnih šol po Kozjanskem in Obsotelju ter kaj so glede reševanja prej omenjenih problematik že storili.

Na mnogih šolah podpirajo odločitev o uvedbi novega pravilnika za oblačenje. Na Osnovni šoli Dramlje ob tem razmišljajo, da bi podobno ureditev uvedli tudi sami. Še korak dlje so že na šoli v Podčetrtku, kjer imajo določeno, da učenci v šolo prihajajo nenaličeni in primerno oblečeni. Med tem pa na OŠ Kozje še niso zaznali potrebe po uvedbi strožjega kodeksa oblačenja. Se pa ravnatelju Romanu Gradišku zdi pomembno, da o tovrstnih stvareh odloča vsaka šola posebej: “Vsaka šola je unikatna in pri sprejemanju takšnih pravil avtonomna, zato vsaka sprejema takšna pravila, ki so zanjo najbolj ustrezna.

Mnogo šol že sedaj s prepovedjo mobilnih naprav

Da se ravnatelji zavedajo škodljivosti mobilnih naprav, kaže dejstvo, da ima že več šol urejene pravilnike na tem področju.

Ravnatelj Osnovne šole Šmarje pri Jelšah Mitja Šket nam je pojasnil, da imajo v pravilniku zapisano naslednje: “Učenci morajo imeti pri pouku, dnevih dejavnosti, šoli v naravi in drugih šolskih dejavnostih vse elektronske naprave (mobilni telefoni, tablični računalniki, pametne ure, slušalke in drugi AV pripomočki) izklopljene in varno shranjene v šolski torbi, razen v primeru strogo didaktičnih namenov, ki jih določi učitelj.

Osnovna šola Dramlje; vir foto: Google Street view

Tudi na OŠ Dramlje že več let velja pravilo, da je uporaba mobilnih naprav in druge tehnologije dovoljena samo ob vsakokratnem dogovoru z učitelji. V primeru kršitve dosledno izvajajo odvzem telefona, ki ga lahko prevzamejo starši učenca. Podobno imajo to urejeno tudi na OŠ Kozje. V trenutno veljavnih pravilih je zapisano, da se v šoli ne sme uporabljati mobilnih telefonov in pametnih naprav, razen po dogovoru z učiteljem. V primeru kršitve strokovni delavci napravo vzamejo, po njo pa morajo priti starši.

Na I. Osnovni šoli Rogaška Slatina pravila, ki so trenutno v veljavi, prav tako omejujejo uporabo mobilnih naprav, razen ko so te nujne za potrebe pouka. Na šoli so nam pojasnili še, da takšne uvedbe pravil niso samo prepovedi, ampak predvsem ustrezni odzivi na vzgojne izzive, ki so stalnica pri njihovem delu.

Glede mobilnih naprav imajo podobno določeno tudi na Osnovni šoli Podčetrtek, kjer so nam zapisali še naslednje: “Pravila šolskega reda so živ dokument, ki jih vsako leto dopolnjujemo. Tako smo letos v skladu z navodili Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, natančneje določili odreditev pregleda osebnih predmetov zaradi zagotavljanja varnosti učencev in vseh ostalih vključenih v vzgojno-izobraževalni proces.

Vprašanja smo poslali na vse osnovne šole z območja Kozjanskega in Obsotelja. Do objave prispevka odgovorov ostalih osnovnih šol še nismo prejeli.