Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Novi kodeks oblačenja OŠ Rogatec postal slovenski nacionalni hit


Če ne gre ravno za kakšno naravno ali drugo nesrečo kot sta bila denimo pojav novega koronavirusa v OŠ Šmarje leta 2020 ali lanski požar v Aqualuni, kozjansko-obsoteljski kraji ne pritegnejo ravno pogosto pozornosti celotne Slovenije.

Tokrat je slednje uspelo majhni obsoteljski osnovni šoli iz Rogatca, kjer je bilo učiteljskemu zboru, predvsem pa učencem samim dovolj razpuščenosti, ko gre za nemalokrat neokusen “prosti slog” oblačenja osnovnošolcev ter nebrzdano rabo mobilnih telefonov tudi v šolskih prostorih.

Marca so namreč uvedli nov šolski pravilnik, ki regulira ustrezen način oblačenja, vedenja in učiteljem podeljuje večje pristojnosti pri pregledu torb in osebnih predmetov, če obstaja sum, da bi lahko bili ti nevarni.

Zgodbo so kot vročo žemljico pograbili največji slovenski mediji, odziv javnosti pa je marsikoga presenetil: je namreč večinsko pozitiven in v podporo tovrstni regulaciji šolskega prostora.

Osnovna šola Rogatec je te dni deležna pozornosti vse Slovenije.

Ravnateljica OŠ Rogatec Alenka Virant je ta čas iskana sogovornica številnih slovenskih medijev, ki jih zanima, kako so v njihovi osnovni šoli prišli do ideje po uvedbi strožjega pravilnika glede slogov oblačenja, uporabe mobilnih telefonov ter načina vedenja ter kakšni so odzivi na ta ukrep.

Kot te dni v medijih pojasnjuje Virantova, je ideja o spremembi in dopolnitvi pravil šolskega reda prišla s strani razrednikov. Med lanskimi razrednimi urami so namreč z učenci izvajali delavnice, pri katerih so se pogovarjali o pravilih, obnašanju in kaj bi si na šoli želeli spremeniti. Veliko mnenj in predlogov učencev je bilo naklonjenih strožjim pravilom obnašanja in oblačenja v šolskem prostoru. “Prekratke majice, majice z neprimernimi napisi, vse to so učenci sami opazili, da se jim to ne zdi primerno,” je za POP TV povedala ravnateljica.

Na šoli niso pričakovali toliko pozitivnih odzivov

Takoj, ko je ravnateljica svetu staršev predstavila novi pravilnik, je naletela na pozitivne odzive. Kasneje so bila pravila sprejeta s sklepom šolskega sveta in so še isti dan stopila v veljavo. Kot pravi ravnateljica, se otroci pravil dosledno držijo. “Pozitiven odziv je torej prišel s strani učencev, učiteljev in tudi staršev,” je dodala.

Po tem, ko so dali možnost učencem, da podajo svoje predloge, so jih sprejeli na pedagoški konferenci in dali v potrditev svetu staršev. Na manjše presenečenje ravnateljice so praktično vsi starši idejo sprejeli pozitivno.

Brez razkazovanja popka in zadnjice

V novem pravilniku imajo zdaj natančno napisana navodila oblačenja. Gornji del mora segati do pasu, ne sme se kazati zadnjice, kot neprimerne so označili nespoštljive napise, tako tuje kot slovenske, omejena je dolžina nohtov. “Pred leti se nam je zgodilo, da so eni starši tožili šolo, ker se je deklici zlomil noht,” je Virantova povedala v intervjuju za portal Domovina.

“Sprejeli smo tudi možnost odvzema mobitelov. Če jim je odvzet, ga ne morejo dobiti kar nazaj, ampak morajo starši priti v šolo in se ob dogovorjenem terminu sestati z razrednikom,” je še dodala za omenjeni medij.

Pregled torb in prepoved uporabe pametnih telefonov

Kot piše portal Iskreni.net, so, skladu poslano okrožnico Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje o možnosti pregleda osebnih predmetov učencev v primeru suma na možnost vnosa stvari, ki bi lahko ogrozile zdravje in življenje učencev in zaposlenih, učenci osnovne šole Rogatec podprli idejo, da lahko šola pregleda njihove torbe ali osebne predmete.

Eden izmed devetošolcev je ob tem zapisal, da je takšen ukrep nujno potreben, ker se ne ve, kaj lahko učenec s takšnim nevarnim predmetom naredi, ter da je nujno poskrbeti za varnost učencev in učiteljev. Učenci so tudi podprli prepoved uporabe mobilnih telefonov, pametnih ur in drugih akustičnih naprav v času pouka, med odmori in pri drugih oblikah organiziranega dela, saj se sami zavedajo, da so ob prisotnosti mobilnih naprav manj zbrani in ne morejo prav razmišljati.

Obenem se jim zdi ta ukrep pomemben, ker se lahko (brez pametnih naprav) med sabo pogovarjajo in so bolj skoncentrirani, še pišejo na portalu Iskreni

Ravnateljica podpore za nov pravilnik ni dobila samo v lokalni, temveč tudi v strokovni javnosti. Kot je povedala za več medijev, je prejela številne klice s pohvalami enako mislečih ravnateljev. Kakšen pa ji je dejal tudi, da se s tovrstnim zaostrovanjem šolskih pravil ne strinja.

Antropolog Podjed: Zgledujmo se po Finski in sprejmimo zakonsko omejitev uporabe pametnih telefonov v šoli

V oddaji 24ur Zvečer so na to temo gostili antropologa dr. Dana Podjeda. Ta načeloma ni naklonjen uvajanju uniformiranja v šolski sistem, je pa naklonjen pravilnikom oblačenja, smernice za katerega pridejo s strani mladih, kot je bilo tudi v primeru OŠ Rogatec.

Podjed pa je opozoril na drug problem, ki je po njegovem povezan z omenjenim. “Mladi so ves čas pred kamerami in obremenjeni s tem, bodisi da jih bo nekdo posnel, bodisi da bodo sami objavili nek posnetek na Snapchatu, Tik Toku ali drugje na omrežjih.” Zato bi bilo po besedah Podjeda dobro, da bi se zgledovali po Finski in prepovedali pametne telefone v šolah.

O izjemno škodljivih posledicah zgodnje uporabe pametnih naprav na otroške možgane po opravljenih raziskavah poročajo številni strokovnjaki, zaradi česar ne samo Finska, temveč tudi druge bolj ozaveščene evropske države pospešeno uvajajo stroge omejitve in celo prepovedi uporabe pametnih telefonov v šolskem prostoru. O tovrstni nevarnosti smo na Kozjansko.info pisali novembra lani:

Alarmantna opozorila strokovnjakov: pametni telefoni”digitalni kokain” za otroške možgane. Brezplačna pomoč tudi v naši regiji