Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Naj prostovoljci in prostovoljke Šentjurja za leto 2023 (foto)


V torek zvečer se je v Ipavčevem kulturnem centru odvila prireditev Prostovoljec, prostovoljka leta 2023 Občine Šentjur. Gre za osrednjo prireditev Tedna zdravega mesta, pod organizacijo Občine Šentjur in Mladinskega centra Šentjur, ki deluje pod okriljem Razvojne agencije Kozjansko. Na slovesnosti so počastili najbolj prostovoljne občane in občanke Šentjurja v preteklem letu.

Zbrane sta nagovorila župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci in Ivo Brodej, lanskoletni dobitnik naziva naj prostovoljec v starostni kategoriji nad 31 let, ki mu je pripadla tudi čast slavnostnega govorca.

“Ko razmišljam takole za nazaj, se mi spomini skoraj vedno vračajo v otroštvo. Starši so nas naučili uporabe dveh popolnoma enostavnih besed: prosim in hvala. Naučili so nas spoštovanja do starejših, narave, živali, skratka vsega od česar smo bili v obdobju samooskrbe še kako odvisni. Pravzaprav je takrat naše življenje temeljilo na medsebojni pomoči,” je dejal Brodej.

Ivo Brodej (Foto: David Valant)

In dodal: “Danes, ko sem v zrelih letih, se zavedam, da je beseda hvala veliko vredna, če jo znaš izreči za ponujeno pomoč. Nam, ki se ukvarjamo s prostovoljstom, je beseda hvala plačilo za trud in opravljeno delo. Še več pa je vredna beseda prosim, če jo imaš komu izreči, v upanju, da je ne bo preslišal.”

Nagrado za naj projekt je prejel župnik Jože Planinc, vodja projekta obnova cerkve Marije Vnebovzete v Marija Dobju, ki je bila poškodovana od decembrskem potresu leta 2020. Župnik je bil pobudnik in koordinator resnega pristopa popotresne obnove.

Med prostovoljkami do 18 let so pohvalo prejele Nina Horvat, Julija Gračner Kranjc in Anja Gračner, predvsem za pomoč ostalim pri domačih nalogah ter učenju.

V kategoriji od 19 do 30 let je bila nagrajena Lucija Salobir, prostovoljka Mladinskega centra Šentjur, kjer ureja in objavlja novice, dogodke ter razpise na družbenih omrežjih, vsak teden ali celo večkrat tedensko.

Naj prostovoljci nad 31 let so Ambrož Vahen, Hinko Pap, Danilo Matuš, Rihard Stopinšek in Rožica Kneževič.

Albina Karmuzel, Ambrož Vahen in mag. Marko Diaci (Foto: David Valant)

Ambrož je bil v lanskem letu v okviru Društva prijateljev mladine Šentjur organizator dela in prevozov materialnih stvari na širša poplavljena območja v Sloveniji v sodelovanju s Prostovoljnima gasilskima društvoma Šentjur ter Zibika.

Hinko je dolgoleten aktiven član Društva upokojencev Šentjur, ki je nepogrešljiv pri organizaciji in izvedbi kulturnih dogodkov ter prireditev. Danilo že več kot 48 let deluje kot aktiven član Prostovoljnega gasilskega društva Šentjur, kjer je več kot deset let tudi poveljnik osrednje gasilske enote v občini. V lanskih neurjih in poplavah je vodil izjemno veliko število intervencij v šentjurski občini ter tudi izven njenih meja.

Rihard je že več kot 30 let aktivno vključen v delovanje domačih društev na Planini pri Sevnici. Vrsto let je bil predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Planina in igralec v dramski skupini, ki je delovala pod okriljem tega društva, sedaj je aktiven član gasilskega društva. Vodi Čebelarsko društvo na Planini in ljubiteljsko fotografira dogodke in življenje kraja, da ne gredo v pozabo.

mag. Marko Diaci (Foto: David Valant)

Rožica že vrsto let kot predsednica vodi Krajevni odbor Rdečega križa Planina pri Sevnici, v okviru katerega organizirajo in sodelujejo pri izvajanju vseh humanitarnih dejavnosti v kraju kot so krvodajalske akcije, izleti krvodajalcev, srečanja starejših, obiski ter obdaritve starejših, bolnih, invalidnih in osamljenih na domu ter po domovih za starejše občane, pomoč socialno ogroženim, zdravstveno preventivne aktivnosti, zbiranje donatorskih sredstev in prostovoljnih prispevkov …

Prostovoljka nad 31 let, ki dela z otroki in mladino, je Nina Ploštajner, ustanoviteljica ter predsednica Kulturno umetniškega društva Sahar, predsednica Društva prijateljev mladine Šentjur, v okviru katerega je kot organizatorka, koordinatorka in koreografinja pripravila številne delavnice in prireditve za otroke v Občini Šentjur. Sodelovala pa je tudi pri dostavah pomoči potrebnim otrokom in mladim, prizadetim v lanskih avgustovskih poplavah.

Foto: David Valant

Za glasbeno in plesno spremljavo so na prireditvi skrbeli člani Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur in skupina Sahar iz KU Sahar. Prireditev dokazuje, da šentjurska občina premore številne občane, ki s svojim delom brezpogojno olajšajo ali olepšajo življenja soobčanov.

Fotogalerija: David Valant