Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zaradi Čakša spor med nekdanjima slovenskima nogometnima reprezentantoma


“Šmarčan bo igral v Muri,” smo na zadnji dan zimskega nogometnega prestopnega roka zapisali na Kozjansko.info. 23-letni napadalec Robert Čakš je zamenjal najbolj znana pomurska kluba: iz drugoligaša Beltinec je prestopil v prvoligaša Muro.

A menjava kluba očitno ni šla povsem brez zamer. Oglasil se je namreč trener Beltincev, bivši slovenski nogometni reprezentant Damjan Gajser, s kritiko športnega direktorja Murašev, Roberta Korena, nekdanjega kapetana slovenske reprezentance.

“Kar si je privoščil Robert Koren, je bilo neprofesionalno in nespoštljivo, je dejal za Sportal.

Odlični nastopi Roberta Čakša v jesenskem delu prvenstva v 2. SNL, ko je za Beltince v 11 tekmah zabil 9 golov, niso ostali neopaženi pri ta čas uspešnejšem sosedu, murskosoboški Muri. Tamkajšnji športni direktor Robert Koren je Čakša v Muro pripeljal nenapovedano, na zadnji dan prestopnega roka, kar pa je šlo v nos njegovemu nekdanjemu kolegu iz reprezentance, Damjanu Gajserju.

“Vsakemu igralcu privoščimo, da gre v večji klub, a naj to naredi na začetku prestopnega roka, ne pa zadnji dan. Pa še to le zaradi gašenja nekega požara in iskanja rešitev v drugem klubu? Prepričan sem, da je to napaka,” je trener Beltincev Gajser dejal za Sportal.

Ter dodal, da bi Čakš slej ko prej zapustil Beltince, ker bi prerasel klub. “Smo vendarle razvojni klub. A to, kar si je privoščil Robert Koren, je bilo neprofesionalno in nespoštljivo do našega kluba.” Gajser, ki je sicer kar šest let igral tudi za Muro, je še izpostavil, da je majhen klub, ki se bori za vrh, odvisen od vsakega igralca. In če takšen klub “postaviš v kot, je po njegovih besedah nespoštljivo”.

Mura odgovarja: splet okoliščin je, da je Čakš prišel k nam na zadnji dan prestopnega roka

Gajserjeve izjave so dvignile mnogo prahu in v NŠ Mura so mu odgovorili z izjavo za javnost. V njej poudarjajo, da so v preteklih letih v Beltince na posojo poslali več kot petnajst nogometašev in krili stroške njihovih plač. V Beltincih pa so s tem dobili igralce, ki so uspešno zastopali njihove barve.

“Obenem smo v NŠ Mura pozorni na nogometaše, ki v Beltincih izstopajo in bi lahko predstavljali dodano vrednost našemu moštvu,” pišejo nadalje. Med temi so prepoznali tudi Čakša, saj so iskali predvsem novo moč v napadu.

“Vsi, ki smo vpleteni v svet nogometa, se dobro zavedamo dinamike in specifike prestopnega roka in tudi tega, da se spremembe velikokrat dogajajo tudi v zadnjih dneh. Naš namen seveda ni bil, da bi ponagajali klubu, s katerim že vrsto let uspešno sodelujemo. Roberta Čakša smo spremljali že nekaj časa. Splet okoliščin pa je privedel do tega, da je k nam prišel na zadnji dan prestopnega roka,” trdijo v Muri.

Poudarjajo še, da nikakor ne želijo, da Čakšev prestop skazi dobro sodelovanje med kluboma, ki po njihovem dejansko prenaša koristi obema stranema. “Pri prestopu Roberta Čakša sta obe vpleteni strani našli dogovor, ki je bil sprejemljiv. Prepričani smo, da dogovor ni slabo vplival na odnose, ki so vzpostavljeni na relaciji Mura – Beltinci,” dodajajo.

Izpostavljajo še, da je Beltincem zaradi Čakša pripadla določena odškodnina, čeprav bi lahko zaradi svojega statusa Čakš k NŠ Mura prestopil brez kakršnega koli nadomestila. “Ob tem velja dodati tudi to, da bo Beltinčanom ob morebitni prodaji Čakša iz Mure v drugi klub pripadel del odškodnine.”

Čakš zabil proti Olimpiji, a Muri ne gre

Robert Čakš je medtem za NK Muro v petih prvenstvenih tekmah odigral 280 minut in zabil en gol, s katerim je svojemu novemu klubu na Fazaneriji prinesel točko proti Olimpiji. “Za vsakega igralca, še posebej pa za napadalce, je pomembno, da dosežejo gol in s tem pridobijo samozavest. Robert napreduje s tekme v tekmo. Veliko bo moral še delati, toda ne glede na vse gre za nogometaša, ki nam lahko pomaga,” je ob tem povedal trener Mure, Tonči Žlogar.

Edinemu prekmurskemu prvoligašu sicer to pomlad ne steče, saj so to pomlad na igrišču osvojili le 3 točke (3 z Mariborom so dobili za zeleno mizo) in zdrsnili na 6. mesto lestvice 1. SNL. Beltinci so medtem brez Čakša v prvih treh spomladanskih krogih osvojili 5 točk in so z 41 točkami na 2. mestu 2. SNL, 4 točke za lendavsko Nafto.