Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju opravili rez potomke modre kavčine


Ob Ipavčevi hiši že od prejšnjega tisočletja raste potomka stare trde – modre kavčine z Lenta, ki slovi kot najstarejša vinska trta na svetu.

Cepič je Šentjur dobil davnega leta 1998, mestni viničar g. juri Malovrh pa pravi, da je bil Šentjur sedma občina, ki ji je bil ta cepič podarjen. Malovrh je sicer skrb za trto letos predal Milenku Tanšku.

Tradicionalen rez so v Šentjurju opravili v sredo.

“Opravili smo simbolen rez trte, ki nakazuje na eno najpomembnejših vinogradniških opravil, saj se s pravilno rezitvijo oblikuje trs za rodno leto in pripravi nastavke za naslednje,” je pomen rezanja trte na svojem FB profilu razložila 13. vinska kraljica sv. Helene, Ana Artnak.

13. vinska kraljica Sv. Helene, Ana Artnak

 

Ana Artnak: “Vsi, ki ste kdaj delali na vinogradu ali pomagali, veste, da vinogradništvo ni le poklic, vendar način življenja. In vinogradniki skozi vse letne čase opazujejo spremembe na trti, zemlji in vremenu in se temu prilagajajo. Zato gre zahvala vsem vinogradnikom, ki z ljubeznijo in pridnostjo skrbite za to, in vse trte v občini čez celo leto. Tudi, če se boste v teh sončnih dneh sprehajali po Sv. Heleni in okolijskih hribih v našem obširnem vinorodnem območju Šentjur in širše, boste videli, da so vinogradi polni vinogradnikov, ki skrbno pripravljajo in obdelujejo trto za to in naslednje leto.”
Župan Diaci: vinogradništvo je pomembno in upam, da ostane

Župan Občine Šentjur, Marko Diacij, ki je opravil prvi rez, je za TV Celje takole predstavil pomen obeleževanja vinogradniških običajev: “Z dogodkoma kot je rezitev in jeseni trgatev želimo spodbujati in na nek način osveščati o pomenu vinogradništva in kulture uživanja tega produkta, ki vsebuje alkohol. To nam dobro uspeva in ljudje so to sprejeli.”

Diaci je poudaril še, da so vinogradniško območje s tremi vinogradniškimi društvi in upa, da bo panoga na tem območju ostala, saj gre pri njej za “več momentov, ki so zelo pomembni”.