Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tako so otroci počastili mamice v Kozjem, Podsredi, Lesičnem, Zagorju, sv. Florijanu, Šmarju in Dobju (foto)


Danes je materinski dan, še en praznik, ki smo ga Evropejci prevzeli po Američanih. Pomembnost materinstva pa nakazuje dejstvo, da se v razvitih državah, tudi v Sloveniji, rojeva vse manj otrok. Lani se jih je denimo pri nas rodilo 16.769 otrok, kar je najmanj po letu 1972. Za občutek, rekordnega leta 1979 se je v Sloveniji rodilo 30.604 otrok.

Spodaj objavljamo fotografije s praznovanj materinskega dne, večinoma v organizaciji kozjansko-obsoteljskih osnovnih šol. Še prej pa izpostavljamo nekaj zanimivih številk, povezanih z materinstvom, ki jih navaja Statistični urad RS.

Dolgoletno povprečje sicer kaže, da se v Sloveniji rojeva približno 6 % več dečkov kot deklic. V letu 2022 je denimo prijokalo na svet 9.051 dečkov in 8.576 deklic.

Ob rojstvu otrok mame čedalje starejše

Pri ženskah, ki so rodile med letoma 2002 in 2022, pri SURS-u opažajo pomembne premike v starosti, saj se vse več za materinstvo odlaga v poznejša leta.

Na to kažeta tako višanje povprečne starosti mater ob rojstvu – leta 2002 je to znašalo 28,8 let, dvajset let kasneje pa je že 31,1 leta,  kot tudi starostna porazdelitev. Leta 2002 je bilo 10 % otrok rojenih materam, starim 35–39 let, 20 let pozneje pa se je ta delež skoraj podvojil (18 %). In obrnjeno: leta 2002 se je 19 % otrok rodilo materam, starim 20–24 let, leta 2022 pa le še 10 %.

 

Prav tako v Sloveniji narašča število družin  brez otrok. Leta 2021 je bilo takšnih skoraj 175 tisoč in so predstavljale 30 % vseh družin. Med družinami z otroki jih je 39 % imelo enega otroka, 6 % družin pa vsaj tri otroke. Ob popisu prebivalstva leta 1981 je bilo 21 % družin brez otrok, 10 % pa jih je imelo najmanj tri otroke.

Smo pa Slovenci pri stopnji delovne aktivnosti žensk z otroki v vrhu držav Evropske unije. Pri nas dela 78,8% žensk z enim otrokom, 83,3 % žensk z dvema (5. mesto v EU), ter 81,5 odstotka žensk s tremi otroki (3. mesto v EU, za Švedsko in Dansko).

Proslave za materinski dan

V nadaljevanju objavljamo fotografije iz izbranih prireditev za materinski dan, večinoma organiziranih v okviru osnovnih šol oz. vrtcev.

Tako so otroci iz Vrtca Zmajček Kozje ob materinskem dnevu dodobra napolnili dvorano in toplo ogreli srca mamic:

Materinski dan v Kozjem /foto: Emilija Šterlek

 

Materinski dan v Kozjem /foto: Emilija Šterlek

Osnovnošolci s Kozjega svojo proslavo za mamice pripravljajo v torek.

Mamice so počastili tudi v sosednji Podsredi:

Vir foto: FB KS Podsreda

 

Pa v Osnovni šoli Lesično:

Vir foto: FB OŠ Lesično

In krajevni skupnosti Zagorje:

Vir foto: FB profil KS Zagorje

Proslavo ob materinskem dnevu, na katero so povabili tudi očete, pa stare starše in še koga, so pripravili tudi v Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah:

Vir foto: http://www.os-smarje.si
Vir foto: http://www.os-smarje.si

Tako pa so mamicam zapeli, zaplesali in voščili učenci podružnične osnovne šole sv. Florijan:

Vir foto: FB prfil II. VIZ OŠ Rogaška Slatina

 

In še predstava za mamice v Kulturnem domu Dobje:

Vir foto: FB profil OŠ Dobje

 

Vir foto: FB profil OŠ Dobje

 

Preberite še:

Na proslavi materinskega dne v Podčetrtku otroci poskrbeli za večer poln prisrčnosti, veselja in smeha (foto, video)