Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Članom šmarske UTŽO ni dolgčas: iz vesolja v slovenske gore, vmes pa pletenje kap in rokavic (foto)


Univerza za tretje življenjsko obdobje pri Knjižnici Šmarje pri Jelšah deluje s polno paro. Številnim obiskovalcem pestrega dogajanja ni in ne more biti dolgčas, kar priča že pogled na njihov Facebook profil.

V zadnjih dveh tednih so pekli potice, nato potovali v vesolje in tam iskali zunajzemeljsko življenje, vmes so na tradicionalnem rokodelskem krožku pletli prte, šale, brezrokavnike, kape nogavice, nato pa s slatinskim zgodovinarjem spoznavali, kako smo Slovenci navezani na naše gore. Vmes so se predstavljali na Kulturnem bazarju v Ljubljani in se srečali s študenti socialne gerontologije, vede, ki raziskuje staranje.

Torkova tematska srečanja, ki jih v UTŽO pri Knjižnici Šmarje pri Jelšah neprekinjeno izvajajo že 15 let, so prinesle nekaj zanimanja vrednih, pa tudi skrivnostnih tematik. Denimo, z rednim profesorjem z oddelka za geografijo Filozofske fakultete v Mariboru, dr. Igorjem Žiberno so se podali v vesolje, med planete zunaj našega Osončja. “Seveda nas je zanimalo tudi to, če obstajajo vsaj teoretične možnosti, da bi na na katerem od planetov razvila razvila taka oblika življenja, kot na Zemlji,” so zapisali na Facebooku.

Foto: FB profil UTŽO Šmarje pri Jelšah

Dr. Žiberna jim je pojasnil, da je NASA do sedaj izven našega osončja odkrila 5.595 planetov, 10.146 kandidatov za planete, 4.160 osončij in 895 večplanetarnih sistemov. Ob predpostavki, da je v Rimski cesti 200 milijard zvezd, so znanstveniki na podlagi tovrstnih opazovanj izračunali, da je samo v naši galaksiji 11 milijard potencialno naseljivih planetov, če bi zraven šteli še zvezde, imenovane rjave pritlikavke, pa bi se ta številka dvignila na 40 milijard.

V letu 2023 so v šmarski UTŽO izvedli 38 torkovih srečanj, na katerih so zabeležili 2.799 obiskovalcev. Od leta 2009 je teh srečanj bilo že 550

Štirinajst dni kasneje so ostali bolj prizemljeni in se, skupaj s slatinskim zgodovinarjem dr. Petrom Mikšo, podali v slovenske gore. V predavanju z naslovom Slovenci in Gore jim je dr. Mikša predstavil, kako je planinstvo gradilo našo nacionalno identiteto. Tri njegove knjige so uvrščene v priporočilni seznam njihove prve planinske bralne značke, ki jo pripravljajo skupaj s Planinskim društvom Šmarje pri Jelšah. Na obzorju je tudi ogled gorniškega filma v šmarskem kinu.


Štrikamo, kvačkamo …

Prvi krožek, ki je pričel delovati v šmarski UTŽO in in neprekinjeno deluje od leta 2009, je krožek ročnih del pod vodstvom mentorice Stanislave Vulević.

“Članice so v teh letih spletle in izvezle nešteto prtov in prtičkov, šalov, brezrokavnikov, kap, nogavic, rokavic …” pišejo na Facebooku.

In dodajajo, da jih poleg pridnih rok odlikuje tudi dobrodelnost: “prti, ki so jih izvezle krasijo šmarsko župnijsko cerkev, pa tudi v tudi kateri od podružničnih cerkva jih boste našli. Copatki grejejo nogice novorojenčkov šmarske občine, danes pa je na pot odšlo tudi 35 parov v postojnsko porodnišnico.”

Članice krožka so letos začele izdelovati tudi odejice, ki jih Občina Šmarje pri Jelšah podari novorojenčkom. V četrtek, 14. marca so prvih 15 predale občinskemu uradniku Damjanu Boštjančiču.

“Veseli in ponosni smo, da z našo dejavnostjo negujemo tudi dobrodelnost in prostovoljstvo, ki bogatita in lepšata življenje v skupnosti,” pravijo ob tem članice rokodelskega krožka.

V UTŽO pri knjižnici Šmarje pri Jelšah pa so v marcu potekale še številne druge dejavnosti. Člani domoznanskega krožka, ki smo ga predstavljali prejšnjič, so se podali v Škocjanske jame, gledališka skupina je ženskam ob 8. marcu podarila predstavo Čaj za dve, člani kuharske delavnice so pekli potico, pri rodoslovnem krožku so raziskovali svoje družinsko drevo, v zeliščarskem krožku so spoznavali, kako v naravi nabrati hitro malico, v zboru Zvenečih Jelš so prepevali stare kozjanske napeve, v Cankarjevem domu v Ljubljani so na Kulturnem bazarju v okviru Andragoškega centra Slovenije predstavljali, kako v Šmarju rastejo z učenjem in kulturo, obdobje polno dogodkov pa so zaključili s srečanjem s študenti socialne gerontologije Alma Mater Europaea – ECM.

Več kot očitno je, da starejšim v občini Šmarje lahko dogaja, če le pokažejo kanček zanimanja za bogato ponudbo aktivnosti Univerze za tretje življenjsko obdobje pri Knjižnici Šmarje pri Jelšah.