Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Anketa: kako so Kozjanci in Obsoteljčani zadovoljni z življenjem v svojem kraju in z občinsko oblastjo


Najbolj obiskani spletni medij območja, Kozjansko.info, pokriva 8 občin Kozjanskega in Obsotelja. In s prav toliko njih prihaja 554 anketirancev, ki so v januarju izpolnili anketo o zadovoljstvu življenja v njihovi občini bovanja, objavljeni v člankih o vplivnih Kozjanskega in Obsotelja na Kozjansko.info.

Zadovoljstvo in kritika lokalne oblasti se od občine do občine razlikuje, kar bomo obravnavali v sledečih prispevkih. V prvem pa se osredotočimo na skupne odgovore o kakovosti življenja na našem območju, s čim so v svojem okolju bolj in s čim manj zadovoljni in kako po dobrem letu dni gledajo na delo župana in njegove administracije.

Kako bi ocenili splošno kvaliteto življenja v vaši občini, je bilo naše prvo vsebinsko vprašanje anketirancem. O tem so se opredeljevali na petstopenjski lestvici, od zelo slaba do zelo dobra. Povprečna ocena 3.45 priča o tem, da je več Kozjancev in Obsoteljčanom s kakovostjo življenja tukaj zadovoljnih kot ne.

Natančneje, da je kvaliteta življenja v njihovi občini zelo dobra, ali dobra, meni polovica vprašanih, in sicer 17 % vprašanih je izbralo najvišjo oceno, tretjina pa za eno nižjo. Slaba tretjina sodelujočih je kvaliteto življenja ocenila za povprečno, 13 % jo zaznava kot slabo in 5 % kot zelo slabo.

Pri ocenjevanju kvalitete življenja obstajajo vidne razlike glede na to, iz katere občine sodelujoči prihajajo. Podrobneje o tem v naslednjih člankih. Tokrat navedimo zgolj, da so s kakovostjo življenja najbolj zadovoljni v anketi sodelujoči občani Podčetrtka in Šentjurja, najmanj pa Dobja in Rogatca.

Zadovoljstvo z različnimi storitvami in okoliščinami bivanja

V naslednjem vprašanju smo anketirance prosili, da opredelijo svoje zadovoljstvo do različnih področij bivanja.

Najvišjo povprečno oceno, 3,8, je prejela urejenost otroškega varstva in primarnega šolstva. Sledita varnost, red in mir (3,6) ter zadovoljstvo z bivalnim okoljem (prav tako 3,6). Nato možnost za šport in rekreacijo, kulturni utrip v občini, dostopnost upravnih storitev, urejenost infrastrukture, decimalko nad trojko so še zdravstvene storitve, točno na njej pa prometne povezave. Podpovprečno je zadovoljstvo z možnostmi za zabavo in razpoložljivost delovnih mest.

Razlike v zadovoljstvu z naštetimi področji v občini so med prebivalci različnih občin velike kot pri nobenem drugem vprašanju. Več o tem drugič, tokrat zgolj nekaj zanimivosti: v sedmih kategorijah so v povprečju najbolj zadovoljni sodelujoči občani Podčetrtka, v treh občani Šentjurja (razpoložljivost delovnih mest, dostopnost upravnih storitev, zdravstvene storitve,) v eni pa občani Šmarja pri Jelšah (kulturni utrip v občini).

Ocene dela občinskih oblasti precej višje od ocene dela vlade

Dobro leto dni je od lokalnih volitev in zanimalo nas je, kako bi anketiranci ocenili delo občinske oblasti v minulem letu. Povprečno zadovoljstvo je, glede na siceršnjo kritičnost ljudi do politikov, relativno visoko, znaša 3,38 (na petstopenjski lestvici). Za primerjavo, v januarski anketi Dela je Golobova vlada za svoje delo dobila povprečje 2.55.

Če pogledamo porazdelitev ocen na lestvici od 1 do 5, ugotovimo, da delo občinske oblasti kot dobro, oziroma zelo dobro, v naših osmih občinah ocenjuje polovica anketirancev. Dobra četrtina ji namenja srednjo oceno, slaba četrtina pa delo ocenjuje za slabo ali zelo slabo.

Ponovno je nekaj razlik v povprečnih ocenah dela občinske oblasti med občinami. Najvišjo povprečno oceno je dobil Peter Misja s svojo ekipo v Podčetrtku, najbolj kritični so v anketi sodelujoči občani Rogatca do svojega župana Martina Mikoliča. Pri tem pa ni nepomembno, da je delež anketirancev, ki niso volili aktualnega župana, najvišji ravno med sodelujočimi iz Rogatca: le med občani te občine presega polovico (natančneje, 54 odstotkov v anketi sodelujočih občanov Rogatca na zadnjih volitvah ni volilo Martina Mikoliča).

Župana, ki vodi njihovo občino, je sicer volilo 68 % anketirancev. Najvišji je ta delež pri sodelujočih iz občine Podčetrtek (85 %) in Šentjurja (82 %), kar sovpada z najvišjim povprečjem občanov teh dveh občin, ko gre za zadovoljstvo z občinsko oblastjo.

Podrobnejši pregledi po posameznih občinah sledijo.

Podatki o sodelujočih v anketi

V anketi na Kozjansko.info je sodelovalo 554 naših bralcev, od tega največ, 28 %, iz občine Šentjur. S petinsko udeležbo sledijo občani Šmarja pri Jelšah in Rogaške Slatine, desetino predstavljajo Podčetrtčani in Kozjani, ostali prihajajo iz Bistrice ob Sotli, Rogatca in daleč najmanj iz Dobjega.

37 % sodelujočih je starih med 50 in 65  let, 35 % med 31 in 50 let, 10 % med 18 in 30 let, 17 % nad 65 let, dober odstotek je mladoletnih.

Največ, 45 %, je visoko izobraženih, tretjina jih ima srednjo stopnjo izobrazbe, petina poklicno oz. strokovno, 3 % pa osnovno šolo. Moških med sodelujočimi je 51 %, žensk pa 49 %