Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rogaška Slatina izgubila zdravnico družinske medicine, a imajo več želez v ognju. Kaj pa pediater v Podčetrtku?


Zdravstvena postaja Rogaška Slatina, kjer so do nedavnega delovali trije zdravniki družinske medicine, s februarjem izgublja enega izmed njih. Zdravnica Vesna Limbek se je namreč odločila zamenjati delodajalca in se podala čez Pečico v Poljčane.

A direktor Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah Anton Zidar miri, da Slatinčani ne bodo ostali brez primarne zdravniške oskrbe. 

S koncem januarja je specialistka družinske medicine Vesna Limbek, ki je bila 80 odstotno zaposlena v ZP Rogaška Slatina, v omenjeni ustanovi prenehala delovati kot zdravnica. Ob vedno daljših čakalnih dobah in zdravstvenem sistemu, ki poka po šivih, bi se marsikdo ustrašil, kaj odhod ene od treh zdravnikov ZP Rogaška Slatina pomeni za Slatinčane. Glede tega smo se z nekaj vprašanji obrnili na Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah, pod katerega spada ZP Rogaška Slatina.

Na ZD Šmarje pri Jelšah so nam pojasnili, da bodo ambulanto, v kateri je delovala Limbekova, pokrili z novo zdravnico, h kateri se bodo lahko opredelili pacienti odhajajoče. V splošni in družinski medicini imajo namreč v zdravstvenem domu več specializantk, za katere upajo, da bodo po zaključku specializacije iz družinske medicine ostale pri njih. Ob tem je direktor mag. Anton Zidar dodal naslednje: “S tem bi se tudi stanje na področju družinske medicine bistveno izboljšalo in ravno tako vzpostavila večja dostopnost zdravnikov družinske medicine za vse prebivalce šestih občin ustanoviteljic.

Podčetrtek še vedno brez pediatra
Zdravstvena postaja Podčetrtek; vir: Google Street View

Ob tem smo se pozanimali še, kakšno je stanje s pediatrom v Zdravstveni postaji Podčetrtek. Tam je namreč že leta 2022 prišlo do odhoda pediatrinje, s tem pa je prenehala delovati otroška ambulanta. Paciente so zato preusmerjali v Zdravstveno postajo Rogaška Slatina. Več o tem si preberite tukaj.

Kot pojasnjujejo v ZD Šmarje pri Jelšah, jim nadomestnega zdravnika še ni uspelo pridobiti zaradi vsesplošnega pomanjkanja pediatrov v Sloveniji. Situacijo rešujejo z pogodbenimi pediatri in tistimi, ki delujejo pod okriljem šmarskega zdravstvenega doma.

Zavedajo se, da to ni najboljša rešitev, kljub temu pa se trudijo, da zagotovijo storitve v čim večji meri. Ob tem pa si na področju pediatrije obetajo svetlejšo prihodnost: “V ZD Šmarje pri Jelšah imamo tri specializantke pediatrije, za katere upamo, da ostanejo pri nas. Kar pomeni, da bi se pediatrija povsem »postavila na noge«,

S tem bi bila zagotovljena večja dostopnost do pediatrov za vse prebivalce šestih občin. Ob tem so dodali še: “Kljub pomanjkanju pediatrov v ZD dosegamo oziroma celo presegamo ZZZS plane na pediatriji z obstoječimi timi v pediatriji in s pogodbenimi pediatri.