Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ali bodo v okviru stavke soglasja za nadurno delo umaknili tudi zdravniki ZD Šmarje in ZD Šentjur?


Že tretji teden teče vsedržavna stavka zdravnikov, ki so jo nedavno še dodatno zaostrili z napovedjo umika soglasij za nadurno delo. 

Z umikom omenjenega soglasja bodo zdravniki delali največ 48 ur tedensko in ne več kot 16 ur neprekinjeno, kar bo povzročilo težjo organizacijo dela v zdravstvenih ustanovah.

Po slovenskih bolnišnicah se je za umik soglasja odločil različen delež zdravnikov. V celjski je soglasje umaknilo 175 od 374 zdravnikov, kar je manj kot polovica. Koliko se jih je za to odločilo na našem območju, smo povprašali šentjurski in šmarski zdravstveni dom.

V šmarskem zdravstvenem domu brez umikov soglasij

V Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah se za umik soglasja za nadurno delo zaenkrat ni odločil še nobeden. Ob tem so pojasnili, da bi bila v primeru umikov pogodb težja organizacija dela, saj že sedaj ne razpolagajo z velikim številom zdravnikov. Tudi če se bo kdo odločil za umik soglasja, bo to začelo veljali po 30 dneh, torej v marcu. Tako imajo pristojni dovolj časa, da pripravijo nov razpored in ustrezno organizirajo delo.

Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah; foto: Kozjansko.info

V zdravstvenem domu stavka na splošno ne povzroča večjih težav, jim pa preglavice dela epidemija viroz, saj zaznavajo velik naval na ambulante zaradi prehladnih obolenj. Ena izmed zdravnic je ob tem dodala, da ima občutek, da zaradi tega kljub stavki ne delajo manj, ampak več kot normalno. Včasih prav tako opazijo nemirnost in nejevoljo nekaterih pacientov, vendar pa se je to dogajalo že pred stavko.

Pojasili so nam še, da kljub stavki nobenemu ne odklonijo ali prestavijo pregleda. Vse kar delajo je, da ob naročanju pacienta opozorijo, da je v primeru nenujnega stanja bolje, da na pregled ne pride, saj je zaradi polnih čakalnic povečana možnost okužbe s prej omenjenimi prehladnimi obolenji.

Podobna situacija tudi v ZD Šentjur

V Zdravstvenem domu Šentjur so nam pojasnili, da so se nekateri zdravniki ustno opredelili, da bodo umaknili soglasje, tega pa uradno ni storil še nobeden. Dodali so še, da umiku soglasja razmišlja manjši delež zdravnikov, nekateri pa so jasno povedali, da tega ne bodo storili.

Vse, ki bodo soglasje za nadurno delo umaknili, bodo še vedno vključevali v 24-urno neprekinjeno zdravstveno varstvo, kar pa pomeni, da bodo njihove ambulante delovale manj časa. S tem bodo seveda opravili manj pregledov.

Direktorica je pojasnila tudi, da zaradi vsesplošne stavke zdravnikov do sedaj še niso imeli nobenih težav. Jim pa v zadnjih tednih, tako kot šmarskem zdravstvenem domu, preglavice povzroča epidemiološka situacija. Zaznali so porast vročinjskih stanj in obolenj, tako da je število pregledov izredno visoko.