Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vplivneži Kozjanskega in Obsotelja 2023: od 11. do 20. mesta


S predstavitvami najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja se vse bolj bližamo prvi deseterici.

Pred tem pa v drugi deseterici vplivnežev predstavljamo dva uspešna menedžerja pomembnih podjetij, nato dva zgodovinarja in enega teologa/filozofa, pa političarko in predsednico koalicijske stranke, najvišje uvrščenega novinca: zdravnika in direktorja regijske bolnišnice, pa dva župana ter eno medijsko najbolj izpostavljenih in vplivnih odvetnic v Sloveniji.

Spremembe uvrstitev na lestvici so razvidne iz grafičnega prikaza – puščici in številk ob njej. Puščica navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici povzpela, številka zraven pa razlika v številu mest glede na uvrstitev v letu 2022. Puščica navzdol pomeni nižjo uvrstitev, krogec pa ohranitev pozicije.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2023)
11. +1

Vinko But

Mlekarni Celeia, katero že 4 leti in pol vodi Kostrivničan, se vse bolj cedi mleko, saj se lahko pohvalijo z naraščanjem prihodkov in tudi zaposlenih. V predprejšnjem letu so ustvarili 69 mio € prihodkov, kar je povečanje za 12 milijonov. Število sodelavcev je naraslo za desetino in jih je bilo leta 2022 210.

Za leto 2023 so napovedali dvomestne indekse rasti, tudi po zaslugi ponovnega sodelovanje s Koroško kmetijsko-gozdarsko zadrugo, skupaj pa mleko odkupujejo od približno 600 kmetij. Lanski odkup se je približal 70 milijonom litrov.

Na sejmu Agra so precej pozornosti poželi s senenimi siri in prejeli dve zlati medalji. Tovrstno priznanje so prejeli tudi za desert jogurtove smetane s stracciatelo in desert Mlečne kraljice Strastna pomaranča. Lanska predstavitev (12. mesto)

12.  

+1

akademik ddr. Igor Grdina

Eden najbolj rednih šentjurskih sprehajalcev je v lanskem letu kot komentator veliko gostoval pri različnih medijih, med drugim je na televiziji spremljal kronanje novega kralja Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.

Kot že dolga leta je avtor številnih člankov in prispevkov na konferencah in zbornikih. Poleg delovanja kot znanstveni svetnik Znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, je tudi visokošolski učitelj na Fakulteti za slovenske in mednarodne študije.

V naših krajih so ga gostili v šmarski knjižnici. Še vedno je aktiven član Upravnega odbora Prešernovega sklada. Lanska predstavitev (13. mesto)

13. -2

dr. Tone Kregar

 

V Muzeju novejše zgodovine Celje, ki ga že deveto leto vodi Rogatčan, priseljen v Celje, so bili v letu 2023 zelo aktivni. V začetku leta so odprli razstavo Desiderio Litorale – Obalno hrepenenje  v Linzu živeč avstrijskega umetnika Gerharda Oliverja Moserja. Sledila je še ena gostujoča razstava ob 70-letnici Andreja Šifrerja, pa lastna razstava o odpadkih – Stran pa ne bomo metal’, v hiši Pelikan so odprli razstavo ob 150-letnici Cinkarne Celje, nato so se podali v Kregarjevo domače Obsotelje in v Rogaški Slatini predstavili razstavo Rogaška Slatina skozi objektiv fotografa Josipa Pelikana. Kaj je v muzeju sledilo v drugem delu leta, preberite tukaj, mi pa poglejmo še, kako ustvarjalen je bil kregar s svojimi kolegi rockerji iz Mi2.

Z njimi letno odpoje od 35 do 50 koncertov. Med drugim so konec marca nastopili v Podčetrtku, junija v Šmarju, pred tem pa so maja v ljubljanskih Križankah pripravili svojega tisočega – posnela in v svojem programu odvrtela ga je tudi TV Slovenija, nacionalkina založba pa je izdala koncertno ploščo Tisoči koncert. Na glasbeni sceni so, po lastnem štetju, že 28 let in se ne ustavljajo. Lanska predstavitev (11. mesto)

14.  

+ 0

Jernej Močnik

Šmarčan, glavni direktor SIJ Metal Ravne s 1030 zaposlenimi, ima na direktorskem mestu kaj za pokazati. V letu 2022 je promet železarne povečal iz 209 na 293,6 milijona evrov in čisti dobiček z 2,2 na 8,6 milijona evrov. Zraven pa se trudijo slediti trajnostnim smernicam: “Že več kot tri desetletja smo namreč reciklarna jeklarna in že delamo po načelih krožnega gospodarstva, v katerem lahko jeklo ponovno v celoti predelujemo brez izgube vrednosti,” je med drugim povedal v intervjuju za Večer.

A ne le to, z inovacijo Razvoj specialnih jekel in superzlitin za fuzijski reaktor ITER so lani prejeli zlato priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za inovativnost, s strani Koroške območne zbornice pri GZS pa so prejeli dve zlati in srebrno priznanje za trajnostno naravnane inovacije. Močnik je tudi član upravnega odbora Koroške gospodarske zbornice.

Še vedno je aktiven tudi v košarki, tako kot zagret rekreativec kot član izvršnega odbora Košarkarske zveze Slovenije. Lanska predstavitev (14. mesto)

15. + 13

dr. Asta Vrečko

 

Lanska novinka med 50 vplivneži Kozjanskega in Obsotelja je ministrski dodala še predsedniško funkcijo v najmanjši koalicijski stranki Levica, ki se rada pohvali, da je stranka brez afer, kar je v Golobovi koaliciji, kjer se afere vrstijo ena za drugo, nezanemarljiv dosežek.

Kakorkoli, levica z zamenjavo Mesca s Šentjurčanko zaenkrat javnomnenjsko še ne pridobiva. Ministrstvo za kulturo, ki ga vodi, ima v pripravi nekaj vidnih zakonov, denimo dolga leta pričakovani nov Zakon o medijih, ki je ravno ta čas v javni obravnavi.

Po ukinitvi muzeja osamosvojitve je precej razburjanja in dvignjenih obrvi ne samo na desni Vrečkova povzročila 17. aprila lani, ko je v zasavski vasici Čebine kot slavnostna govornica proslavila 86. obletnico ustanovitve Komunistične partije Slovenije. Kakorkoli, če kaj, je Levici tudi pod Asto Vrečko težko očitati, da bi se sramovali svojih temeljnih vrednot, ki so globoko zakoreninjene v socialistični Jugoslaviji in komunizmu.

Po prevzemu Levice pa je 39-letna Vrečkova izbranim medijem razstrla tudi tančico zasebnega življenja. Za revijo Ona je spregovorila o težavnem otroštvu z mamo samohranilko po tem, ko si je oče pri njenih šestih letih vzel življenje, za Siol pa o svojem najbolj žalostnem dnevu življenja, ko je novembra leta 2011 v prometni nesreči na Kozjanskem izgubila življenje njena mlajša, takrat 21-letna sestra, kot sopotnica zaradi neprilagojene vožnje mladega voznika.

Tragedije, ki so jo gotovo zaznamovale, upajmo da v kakšnem pogledu tudi ne zgolj negativno (Lanska predstavitev 28. mesto)

16. + 0

mag. Marko Diaci

 

Župan Občine Šentjur in član predsedstva Skupnosti občin Slovenije v sekciji občin s sedežem upravnih enot, je s svojo občinsko upravo v preteklem letu poskrbel za zaključek mnogih projektov. V septembru so v Šentjurju odprli prenovljeno atletsko stezo, ki ponuja kvalitetnejše izvajanje športnih aktivnosti, par mesecev kasneje pa še prenovljen in razširjen vrtec na Planini pri Sevnici.

Občina si prav tako prizadeva zgraditi novo stavbo za Podružnično osnovno šolo Kalobje, projekt pa je bil v zadnjem času deležen mnogih podražitev in posledično postal prevelik zalogaj za občino.

Je pa bil obnove deležen še en objekt, namenjen izobraževanju. Energetsko je bila namreč sanirana stavba Osnovne šole Hruševec. Na občini pa skrbijo tudi za razvoj gospodarstva, saj so v začetku letošnjega leta zaključili 3,8 milijonov evrov vreden projekt komunalnega opremljanja industrijske cone Šentjur jug 3. Tam bo med drugimi podjetje Alpos metalurgija zgradilo veliko proizvodno halo, ki bo zagotovila 100 novih delovnih mest. Lanska predstavitev (16. mesto)

17. – 2

prof. dr. Jože Krašovec

 

S strani Združenja ameriških katoliških medijev je štirikratni doktor, ki bo aprila dopolnil 80 let, za knjigo z naslovom »God’s Righteousness and Justice in the Old Testament« prejel prvo nagrado v kategoriji Študije Svetega pisma. Pri tem so zapisali, da gre za knjigo, ki je odličen vir za ljudi, ki jih teme, kot so Božja pravičnost in pravičnost v Stari zavezi, zmedejo ali jih raziskujejo. Gre za znanstveni poskus študije, ki kaže, da si Bog želi sprave in ne kazni.

Je tudi član Komisije za človekove pravice pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti.

V luči dogodkov v Gazi je prispeval podpis k pobude Generalnemu sekretarju Organizacije Združenih narodov za ustanovitev mednarodnega sodišča za vojne zločine nad otroki. Slišati ga je bilo moč tudi na valovih Radia Ars. Lanska predstavitev (15. mesto)

18.  

-1

Matija Čakš

Občina Šmarje pri Jelšah, ki jo vodi Matija Čakš, je bila v preteklem letu deležna mnogih razvojnih projektov, ki dvigujejo kvaliteto življenja ne samo v kraju Šmarje, temveč po celotni občini. V začetku lanskega julija so svojemu namenu v centru kraja predali šmarska oskrbovana stanovanja, ki so bila eden izmed največjih občinskih projektov v zadnjih letih.

Še eden izmed obsežnejših projektov, ki jih je občina s Čakšem na čelu končala, je obnova objekta Stare šole, kjer se sedaj nahaja sodoben fizioterapevstki center ter prostori za delovanje podjetij in društev. V bližini šmarske osnovne šole se že nekaj časa odvijajo dela v sklopu nove soseske Dobrava, kjer je predvidenega prostora za več kot 70 novih stanovanjskih enot. To bo še dodatno pripomoglo povečanju prebivalstva v kraju, ki se je višalo že v preteklosti. V Šmarju pri Jelšah namreč trenutno živi okoli 1.900 ljudi, pred petnajstimi leti pa jih je živelo 1.428.

Stanovanjske novogradnje se ne obetajo samo največjem kraju v občini, saj se gradnja več kot desetih novih stanovanjskih objektov načrtuje tudi v Mestinju. Po večletni pravni bitki pa se obsežne obnove že odvijajo na Jelšingradu, kjer si lahko čez nekaj let obetamo še eno turistično točko, ki bo v kraj privabljala turiste. Lanska predstavitev (17. mesto)

19. novinec

dr. Dragan Kovačić, dr. med.

Od novembra 2022 vršilec dolžnosti, od aprila 2023 pa direktor Splošne bolnišnice Celje s polnim mandatom, je znani celjski kardiolog dr. Dragan Kovačić. Celjan, živeč na Proseniškem v občini Šentjur, tako opisuje svojo mladost:

“Prihajam iz celjskega oficirskega bloka, kjer smo otroci rasli skupaj na istem dvorišču, igrali iste igre, peli iste pesmi, brali iste stripe in se martinčkali na istem soncu, uganjali norčije, si pomagali …” Ponosen je na “jekleno hrbtenico delavskega razreda,” ki jih je “neustavljivo poganjal navzgor, proti znanju, dobroti, predvsem pa proti temu, da ne bi nikoli pozabili na sočloveka.” 

V celjski bolnišnici je zaposlen od leta 1998. Študij medicine v Ljubljani je zaključil kot prejemnik Oražnove nagrade za najboljšega študenta letnika ’98. Pet let kasneje je zaključil specializacijo iz interne medicine, čez desetletje pa postal še specialist kardiologije in vaskularne medicine. Leta 2008 je dosegel naziv doktorja znanosti z doktorsko disertacijo na področju srčnega popuščanja. Od leta 2006 je delal kot interventni kardiolog, od leta 2011 pa je bil predstojnik Kardiologije SB Celje. Leta 2012 je za 12 mesecev opravljal funkcijo vršilca dolžnosti strokovnega direktorja, od leta 2013 pa je bil namestnik strokovnega direktorja, od leta 2018 do danes pa v posameznih obdobjih že trikrat vršilec dolžnosti direktorja SB Celje.

Sebe razume kot “stražarja zdravja sodržavljanov”. Da ga tako razumejo tudi oni, priča naziv Kardiologa leta 2023 po izboru bralcev revije Viva, Medicina & Ljudje. O zasebnem življenju pa pravi: »Ob nedeljah rad povabim širšo družino in jim pripravim kosilo na terasi. Jaz pečem na žaru in se jezim, ker se kadi ali pa se meso preveč zapeče, žena in otroci pa se posmehujejo vse starejšemu godrnjavčku,«

20. +0 Nina Zidar Klemenčič

 

Vplivna odvetnica, specializirana za zahtevnejše primere s področja gospodarskega, konkurenčnega in medijskega prava, se zadnje leto v medijih pojavlja v zelo različnih kontekstih. Po eni strani kot dobrodelna pravnica v okviru Društva prijateljev mladine Moste-Polje, obenem pa kot zagovornica korupcije obtoženega zdravnika v primeru “žilne opornice” ter odvetnica človeka, ki je konec lanskega leta ministrstvu za pravosodje zapuščeno zgradbo prodal za 7,7 milijona evrov, šest milijonov evrov več, kot je zanjo plačal konec leta 2019 ob nakupu iz stečajne mase.

Kot piše portal Necenzurirano, naj bi Šmarčanka po rodu v tem poslu, ki zelo bremeni pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan (sicer njeno sošolko s faksa), odigrala eno ključnih vlog, obenem pa naj bi po navedbah portala pri poslu zaslužila več kot milijon evrov. Kakorkoli, tega na neposredno novinarsko vprašanje Zidar Klemenčičeva ni ne potrdila, ne zanikala, kasneje pa je za Tarčo dejala, da to ne drži, temveč da gre za plačila za opravljene storitve na več zadevah in v daljšem časovnem obdobju.

Tudi sicer Zidar Klemenčičevi ne gre slabo. Erar denimo kaže, da je odvetniška družba Zidar Klemenčič z zastopanjem Darsa v času Golobove vlade zaslužila 248.754 €, samostojno pa je odvetnica Nina Zidar Klemenčič oktobra letos prejela še 360 tisočakov od občine Žalec. Ta posel je bil eden največjih za odvetnico Zidarjevo med posli z državo, piše portal Preiskovalno.si. (Lanska predstavitev 20. mesto).

Poglejte še osnovno lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2023

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini

Kako zadovoljni ste z bivanjem v vaši občini? Kaj je dobro urejeno in kaj pogrešate? Sodelujte v anonimni anketi …

Create your own user feedback survey

Rezultati ankete bodo na Kozjansko.info objavljeni konec januarja oz. začetek februarja