Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Število starejših v občini Šentjur narašča, stanovalce Doma obiskal župan (foto)


Slovenija je hitro starajoča se družba. Povprečna starost svetovnega prebivalstva je dobrih 30 let, prebivalci Slovenije pa smo v povprečju stari 44 let, kar pomeni, da smo med najstarejšimi družbami na svetu.

Tudi v občini Šentjur se število in delež starejših znotraj prebivalstva hitro povečuje. Še leta 2008 je v Šentjurju živelo 2.608 ljudi, starejših od 65 let, lani pa jih je bilo že 4.059, oziroma dobra petina vseh prebivalcev. 167 jih živi v Domu starejših Šentjur. Ob prelomu leta jih je, že tradicionalno, obiskal šentjurski župan Marko Diaci.

Vstop v novo leto je tudi čas za tradicionalno srečanje prebivalcev Doma starejših Šentjur z županom Markom Diacijem. Ob tem so v domu pripravili prireditev s pesmijo in zdravico.

Domski zbor je dogodek odprl s pesmijo Večno mladi. Nato sta zbrane nagovorili direktorica doma Vesna V. Razboršek, predstavnica doma Fanika Lajh in nato še šentjurski župan Marko Diaci.

Gospa Olgica Krampl je prebrala zgodbo dveh sošolcev, Špelce in Mihca, ki jo je napisala Ivanka Podgajski in njeno lastno pesem, Nov dan in drugačen. Kot so ga odprli, so dogodek zaokrožili s pesmijo. Sledilo je druženje ob žlahtni kapljici Županovega vina.

Življenjska doba se v Sloveniji sicer podaljšuje. V letu 2023 je bila povprečna starost umrlih v Sloveniji 74,9 let za moške in 82,5 let za ženske.  V zadnjih 20 letih se je povprečna starost umrlih zvišala za 6,4 leta. 

Med 2.1 milijona prebivalcev Slovenije je 540 tisoč upokojencev.