Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurska harmonikarja do zlata z Avsenikovimi notami


Na Glasbeni šoli skladateljev Ipavcev Šentjurju poučujejo tudi harmoniko. Njen sloves je tudi preko oceanov ponesla glasba ansambla bratov Avsenik, v Begunjah pa se v muzeju Avsenik na temo Avsenikove glasbe odvijajo različni dogodki.

Eden od njih je tudi mednarodno tekmovanje harmonikarjev, ki je zadnji konec tedna doživelo svojo 17. izvedbo. V treh dneh jih je nastopilo 140, ki so igrali na klavirske oz. diatonične harmonike, in sicer v štirih starostnih kategorijah. Na Gorenjskem so nastopili udeleženci iz šestih držav, razlika v starosti med najmlajšim in najstarejšim pa je znašala okroglih 50 let.

Utrinek s tekmovanja med igranjem Sinje Gračnar, ki je prav tako prejela zlato priznanje; vir foto: FB Avsenik Begunje

Harmonikarji so zaigrali dve tekmovalni skladbi, eno obvezno Avsenikovo in eno po lastni izbiri. Priznanje za absolutno zmagovalko je šlo v ženske roke, saj je to postala Velenjčanka Tjaša Lesjak, sicer nosilka več naslovov najboljše v državi.

Matej Ilek, gojenec šentjurske glasbene šole, je pod mentorstvom Francija Kolarja prišel do zlatega priznanja.

To je uspelo tudi Šentjurčanki Sinji Gračnar, ki je s harmoniko začela pri petih letih, prvo priznanje pa je prejela že po pol leta, ko je zmagala na prireditvi v Dobju. Zlato priznanje je v Begunjah prejela tudi prejšnje leto, nagrade enakega leska pa tudi na nekaterih drugih dogodkih. Njen mentor pa je Jernej Kočevar.

Dodajmo, da je kot eden dveh spremljevalnih glasbenikov na dogodku sodeloval Luka Polenšek iz Gorice pri Slivnici.

Pred kratkim je GŠ Šentjur v stavbi Razvojne agencije Kozjansko gostila klavirski koncert s pogovorom:

Preberite tudi:

Večer Avsenikovih z Zarjo: Po Planini pri Sevnici odmevale Avsenikove melodije