Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kmalu zimski popis vodnih ptic


Sredi januarja je tradicionalni termin za eno največjih naravovarstvenih akcij na Zemlji, in sicer gre za zimsko štetje vodnih vrst ptic.

Vanj je v 143 državah sveta vključenih na tisoče prostovoljcev, ki med hojo vzdolž vodotokov in stoječih vodnih teles popišejo vrste in število osebkov vodnih ptičjih vrst.

Veliki kormoran; foto: Dušan Klenovšek

Popise izvedejo drugi konec tedna v januarju, s čimer naj bi kljub veliki mobilnosti ptic zajeli verodostojne podatke in to ne samo o trenutnih velikostih populacij posameznih vrst, temveč tudi o spreminjanju velikosti populacij skozi leta. Te informacije so osnova prizadevanj za ohranjanje ptičjega sveta.

Na območju Kozjanskega regijskega parka bodo popis, ki v Sloveniji poteka pod strokovnim okriljem Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS) izvedli 13. leto zapored.

Kot je zapisal Dušan Klenovšek iz Kozjanskega parka bodo največ pozornosti namenili pticam ob mejni reki Sotli. Ne bodo beležili le podatkov o opaženih vodnih pticah, temveč tudi za ostale vrste. Pozorni bodo na opažene sledi evropskega bobra (objedena drevesa, drče, jezovi in rovi), vidre (sledi v mehki mivki, vidreki) in školjke – potočni škržek (naplavljene lupine).

Mlakarica; foto: Dušan Klenovšek

V preteklih letih so redno opazovali sive in velike bele čaplje, kormorane, mlakarice, sive pastirice in vodomca. Občasno so zasledili tudi beločele gosi, labode grbce, kreheljce, povodnega kosa, kozico, pikastega martinca in celo raco mandarinko.

Prebivalce in obiskovalce Kozjanskega in Obsotelja vabijo, da se pridružijo tej akciji. Med sprehodi ob vodnih telesih bodite pozorni na vodne ptice. Po možnosti jih tudi fotodokumentirajte. Podatke pa nato posredujte koordinatorju akcije v Kozjanskem parku (Dušan Klenovšek, 041 593 929).