Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako v času stavke zdravnikov in zobozdravnikov delujeta Splošna bolnišnica Celje in ZD Šmarje


V torek pod okriljem sindikata Fides poteka stavka opozorilna zdravnikov in zobozdravnikov. Objavljamo, kako bo v času stavke delovala Splošna bolnišnica Celje. Za informacije o obsegu dela smo povprašali tudi Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah.

V primeru, da stavkovni odbor FIDES ne bo odpovedal stavke, bo delo v Splošni bolnišnici Celje v torek, 9. januarja 2024, potekalo v skladu zakonsko določenimi pravili za delo v času stavke. Vsi pacienti, ki imajo v času stavke termin za obravnavo v bolnišnici, bodo obravnavani. V primeru, da njihova obravnava ne sodi med zakonsko obvezne, bodo po triažnem pregledu v ambulanti dobili informacijo o novem terminu obravnave. Organizacija dela bo prilagojena stavkovnim zahtevam Sindikata FIDES, zato bo na dan stavke prihajalo do časovnih zamikov v obravnavi pacientov. Pacientom se za nevšečnosti vnaprej opravičujemo in jih prosimo za strpnost in razumevanje.

Zagotovljeno bo izvajanje tistih zdravstvenih storitev, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt, zlasti pa:

1. zdravljenje vročinski stanj in infekcij,

2. zdravljenje poškodb in zastrupitev,

3. zdravljenje kroničnih bolezni, če bi njihova opustitev neposredno povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, invalidnost, druge trajne okvare zdravja ali smrt,

4. druge storitve nujne zdravniške pomoči,

5. opravljanje triažnih pregledov,

6. predpisovanje zdravil in pripomočkov za zdravljenje stanj iz prejšnjih točk.

Poleg tega bodo zagotovljene tudi vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepi za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Odgovor ZD Šmarje pri Jelšah

“V času stavke se bodo izvajale tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi lahko v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja. Pogledali se bodo otroci do 18. leta ter bolniki, starejši od 65 let. Zdravila se bodo vročinska stanja in infekcije, poškodbe in zastrupitve, poslabšanje kroničnih bolezni, vse storitve nujne zdravniške pomoči in predpisovala se bodo zdravila za vsa prej našteta stanja. Obravnavale se bodo nosečnice, onkološki bolniki ter izvajali ukrepi za preprečevanje nalezljivih bolezni. Prav tako se bodo izvajali triažni postopki, kjer se bo presodilo, ali mora biti bolnik pregledan v času stavke. Glede na navedeno bo delo potekalo moteno, saj se bodo izvajale le z zakonom predpisane storitve. Prenaročanje bo potekalo po ustaljenih komunikacijskih poteh s pacienti.”