Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Delovna mesta v občini Šentjur: ureditev industrijske cone obeta vsaj 100 novih. Koliko jih je trenutno


Večino zemljišč v pravkar končani industrijski coni Šentjur jug – 3, iz otvoritve katere smo obširno poročali TUKAJ, ima v lasti podjetje  Alpos metalurgija, ki je zraslo na pogorišču nekdanjega Alposa. Na njem nameravajo zgraditi veliko proizvodnjo halo, v kateri bodo zaposlili več kot 100 ljudi.

Pogledali smo tudi, koliko aktivnega prebivalstva trenutno dela v občini Šentjur in kakšna je tukajšnja brezposelnost.

Nekaj čez 50 hektarjev nove industrijske cone je namenjeno gospodarstvu in je praktično že zasedeno, je na otvoritvi medijem povedal šentjurski župan Marko Diaci. Dodal je, da namerava Alpos metalurgija zgraditi veliko halo: “zdaj je žogica na njih, da naredijo, recimo temu, greenfield investicijo, kar je seveda za nas zelo pomembno. Gre za industrijo, proizvodno dejavnost, kar je velika dodana vrednost našemu območju.”

Da bodo investirali v halo in nove zaposlitve, je za Štajerski val potrdil direktor Alpos metalurgije, Aca Dimitrijević. Kot je dejal so kupili zemljišče od kanala Loka do Alposa in bodo zgradili proizvodnji obrat z več kot 100 novimi delovnimi mesti.

Alpos metalurgija, ki je v makedonskem lastništvu, je v 2022 ustvarila 87,5 milijona evrov letnih prihodkov in prikazala 9,6 milijona čistega dobička. V omenjenem letu so zaposlovali 67 ljudi, povprečna mesečna plača pa je znašala 1468 € bruto.  Ukvarjajo se s proizvodnjo kovinskih izdelkov in opreme in poslujejo v več kot 20 evropskih državah. Po besedah Dimitrijevića izdelajo nekaj manj kot 2 odstotka proizvodnje cevi v Evropski uniji.

Kako je z delovno aktivnim prebivalstvom in brezposelnostjo v Sloveniji in občini Šentjur

Po zadnjih statistikah iz lanskega novembra je v Sloveniji delovno aktivnih več kot 938.400 oseb, največ, odkar statistični urad spremlja podatke. V primerjavi z novembrom 2022 se je število delovno aktivnih povečalo za 0,8 %. Zaposlenih je bilo za 0,6 % več, samozaposlenih pa za 2,5 % več. Dvignilo se je tako število delovno aktivnih moških kot tudi žensk – prvih za 0,6 %, drugih pa za 1,0 %.

Njihovo število se je najbolj povečalo med ženskami, po področjih dejavnosti pa v zdravstvu in socialnem varstvu ter izobraževanju. V predelovalnih dejavnostih je bilo delovno aktivnih manj tako v mesečni kot tudi v letni primerjavi.

Tudi v občini Šentjur beležijo največje število delovno aktivnega prebivalstva, odkar se merijo podatki. V njej je novembra 2013 delalo 5.590 ljudi.

Število registriranih brezposelnih oseb v Sloveniji je sicer konec leta znašalo 48.353. V občini Šentjur jih je bilo 536, od tega 146 z osnovno šolo ali manj, 160 z nižjo srednjo ali poklicno izobrazbo, 129 s srednješolsko izobrazbo in 101 z visokošolsko izobrazbo 1. 2. in 3. stopnje.

Anketna brezposelnost v Sloveniji je sicer 3,9 odstotna, v občini Šentjur pa približno 6 odstotna.