Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Obnovo Jelšingrada si je ogledal mož Nataše Pirc Musar


Pred kratkim je Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah, kjer se trenutno izvaja obsežna obnova, obiskal mož predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar.

Da je obsežna prenova Jelšingrada, ki je pred tem več desetletij razpadal, nekaj pomembnega, je pokazal tudi nedaven obisk moža predsednice države Aleša Musarja. Musar se sicer zavzema za obnovo in ohranitev kulturne dediščine. Na gradu sta prvega gospoda Republike Slovenije sprejela župan Občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš in njegova sodelavka Lucija Čakš Orač, ki je Musarju predstavila zgodovino dvorca. Župan mu je izročil občinsko protokolarno darilo.

Župan Matija Čakš in Aleš Musar pred dvorcem; vir foto: FB/Matija Čakš, župan občine Šmarje pri Jelšah

Dvorec je letos jeseni po več desetletjih razpadanja končno dočakal začetek obsežne prenove, ki bo vanj vlila novo življenje. V prvem koraku so pričeli z rekonstrukcijo tistega dela dvorca, ki ga je mogoče oživiti in bo v prihodnosti predmet sofinanciranja. Za obsežen projekt bo občina deležna tudi pomoči s strani države v višini dobrega milijona evrov.

Naložba zajema rekonstrukcijo ostrešja in strešnega venca, menjavo strešne kritine ter izboljšanje statične stabilnosti objekta. To je ključno za ohranitev dvorca, omogoča pa tudi nadaljnje ukrepe, ki bodo zagotovili njegovo preobrazbo v kulturno dediščino, ki bo pozitivno vplivala na turizem. Projekt vključuje tudi preureditev dveh pritličnih prostorov (grajskih soban), ki bosta na voljo javnosti.

Projekt bi naj bil dokončan do leta 2025, ko bo dvorec odprt za širšo javnost. Gradbena dela naj bi bila končana do konca naslednjega leta in bodo stala dobrega 1.6 milijona evrov. Več o obnovi ter bodoči ponudbi Jelšingrada preberite tukaj.

Obnova Jelšingrada; foto: Kozjansko.info

Musar pa ni obiskal le Šmarja pri Jelšah, saj se je odpravil tudi v bližnji Podčetrtek, kjer si je s tamkajšnjim županom Petrom Misjo ogledal napredek pri obnovi Gradu Podčetrtek.