Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občina Šentjur rebalans popravila navzdol, drugo leto pa bo zbrala 2 milijona več


Občinski svet Občine Šentjur je na svoji 7. redni seji odobril rebalans letošnjega občinskega proračuna in sprejel spremembe proračuna za leto 2024. Načrt za prihodnje leto kaže na 7-odstotno povečanje prihodkov v primerjavi z letošnjim, s skupnimi odhodki v višini 28.4 milijona evrov.

Z rebalansom proračuna Občine Šentjur je prišlo do nekaterih sprememb tako pri proračunu za leto 2023 kot tudi za leto 2024. Razlogov za spremembo obeh proračunov je več, in sicer časovna prilagoditev investicij, uspešnost na razpisih ministrstev, neurja ter druge naravne nesreče v poletnih mesecih itd.

Šentjurska občina je tako opravila ponovno uskladitev predvidenih odhodkov in prihodkov za letošnje iztekajoče leto. Rebalans proračuna za leto 2023 predvideva prihodke v višini 25,7 milijona evrov, kar je za slabih 995 tisoč evrov evrov manj kot v pretekli verziji proračuna.

Posledica zmanjšanih prihodkov so zmanjšani odhodki za več kot milijon evrov in sedaj znašajo 29.6 milijona evrov, predvsem na račun nekaterih investicijskih projektov, ki bodo prestavljeni in zaključeni v prihodnjem letu.

Prihodki od davkov ostajajo stabilni, medtem ko se nedavčni in kapitalski prihodki zmanjšujejo, zvišujejo pa se transferni prihodki. Predvidena so dodatna sredstva države, namenjena odpravi posledic neurja in drugih izrednih dogodkov.

Proračun za leto 2024

V proračunu za leto 2024 bodo skupni prihodki znašali 27, 6 milijona evrov, skupni odhodki pa 28,4 milijona. Prihodki bodo za več kot 2 milijona evrov višji kot v prvotni verziji, odhodki pa se bodo povečali za slabe 3 milijone evrov.

Na modifikacije vplivajo višja povprečnina na prebivalca za leto 2024 (725 evrov na prebivalca), višji prihodki iz državnega proračuna iz sredstev EU, višji stroški plač in višji izdatki za blago ter storitve.

Poleg tega pa je do sprememb prišlo tudi zaradi spremenjene časovne ali finančne dinamike izvajanja nekaterih investicij, kot so dograditev kanalizacijskega omrežja, vzdrževanje knjižnice in njenih enot, rekonstrukcija in dozidava objekta telovadnice OŠ Hruševec, energetska sanacija in rekonstrukcija objekta OŠ Hruševec, dograditev objekta enote vrtca Planina, novogradnja POŠ Kalobje z enoto vrtca in telovadnico, rekonstrukcija atletske steze, sanacija plazov, vzdrževanje lokalnih cest, izgradnja vodovoda Kalobje, odprava naravnih nesreč…