Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kam bo investicijski denar v prihajajočem letu namenila Občina Podčetrtek


Leto je okoli in občine že načrtujejo proračune za prihodnje leto. Občina Podčetrtek je svojega že sprejela, ta pa nakazuje, da bo prihodnje leto zelo investicijsko naravnano.

Trije izmed največjih projektov, ki se jim bodo posvetili v naslednjem letu, so obnova in digitalizacija gradu Podčetrtek, ureditev in digitalizacija dovozne poti do gradu in gradnja Centra za promocijo podjetništva.

Proračun Občine Podčetrtek za leto 2024 predvideva slabih 9,2 milijonov evrov prihodkov in dobrih 10 milijonov evrov odhodkov. Od tega je kar slabih 6,2 milijona evrov neposredno namenjenih novim in nadaljevanju že obstoječih investicijskih projektov. Tako zajeten kup denarja za investicije v naslednjem letu prinaša velik razvoj občine, kar bo pozitivno vplivalo tako na občane, kot tudi na turiste.

Obnova gradu, dovozne poti in gradnja novega centra skupaj vredni okoli 6 milijonov evrov

Kot je pojasnil Peter Misja, župan Občine Podčetrtek, je ena izmed trenutno največjih investicij Grad Podčetrtek, na katerem je že mnogo stvari postorjenih. V okviru investicije, ki je vredna okoli 3 milijone evrov, se izvajata dva projekta, in sicer ureditev in digitalizacija gradu ter ureditev in digitalizacija dovozne poti.

Obnovitvena dela so že krepko v teku; vir foto: FB/Peter Misja

Na gradu že nekaj časa potekajo intenzivna obnovitvena dela, ki bodo v stavbo ponovno vrnila življenje. Prostor pred gradom se že uporablja za razne dogodke, kot so koncerti, kmalu pa bo možno vstopiti v sam grad. Posebno izkušnjo želijo obiskovalcem pričarati z razvojem digitalnih aplikacij, ki bodo ponujale sodobno interaktivno doživetje. Kaj bosta aplikaciji Četrtkova soba in Razgled prinesli za vse, ki se bodo podali na grad, preverite tukaj.

Projekt obnove in digitalizacije gradu, ki je v celoti vreden 2,65 milijona evrov in sofinanciran v višini dobrega 1,6 milijona evrov, naj bi bil končan v prihodnjem letu.

Potek grajske poti; vir: Občina Podčetrtek

Še en velik projekt, ki bo dopolnil obnovljen grad, je urejena in digitalizirana pot do gradu. Ta bo obiskovalce s sodobnim pristopom razvedrila, informirala in spodbudila, da obiščejo še doživetje v notranjosti obnovljene zgradbe.

Projekt načrtuje ureditev vozišča v asfaltni izvedbi v širini treh metrov in tlakovan pas za pešce. Za sprostitev obiskovalcev bodo poskrbele nove zelene površine in zasaditve v okviru urbanega parka, kjer se bo nahajal prostor, namenjen občasnim prireditvam. Pot bo opremljena s postajami in urbano opremo, različne informacije pa bodo dostopne na e-info tabli.

Celotna vrednost projekta je slabega pol milijona evrov, od tega bo občina dobila sofinanciranih 280 tisoč evrov.

Kot je pojasnil Misja, je po njegovem mnenju od vsebine proračuna veliko bolj pomemben zaključni račun, ki pokaže, kaj je občina v preteklem obdobju dejansko uresničila. Visok proračun še namreč ne pomeni veliko izvedenih investicij.
V sklopu Centra za promocijo podjetništva tudi nova tržnica

Še en izjemno pomemben projekt, ki bo izveden v prihajajočem letu, je gradnja Centra za promocijo podjetništva, katero bo v višini 1,6 milijona evrov sofinanciralo Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj.

Vizualizacija bodočega centra; vir foto: OP

V okviru projekta je predvidena gradnja dvoetažnega objekta. V prvi etaži bo prostor za tržnice, co-working z zunanjo teraso, vhodna avla z vetrolovom, trgovina s spominki s pripadajočim skladiščem ter pomožni prostori. nadstropje višje se bodo nahajale pisarne s sejno sobo, avla z izhodom na manjšo teraso, predavalnica z odrom in zaodrjem ter pomožni prostori. Vse to bo namenjeno opravljanju aktivnosti inkubatorja.

Kot je pojasnil Misja, naj bi bil projekt v vrednosti treh milijonov evrov končan v prihodnjem letu.

To seveda ni vse. Kot nam je povedal župan, so si zadali še mnogo projektov, vrednih par sto tisoč evrov. Tukaj je kanalizacija v Nezbišah, dokončna ureditev kašče in šole v Polju ob Sotli, modernizacija cest in še nekaj sanacij zaradi letošnjih neurij.

Ob tem je župan zaključil z naslednjim: “Se pravi, 6,2 milijona bo šlo v res intenzivne projekte, ki bodo spremenili občino in izboljšali kvaliteto življenja.

Pripravljajo že projekte za prihodnja leta

Vedno bližje proti uresničitvi se premika projekt TRC Vonarje, za katerega je občina že dobila gradbeno dovoljenje. Ena izmed idej za slabo 4 hektarje veliko območje je ureditev inkubatorja za turistične produkte in projekte. Naslednji korak je kandidiranje za denarna sredstva Evropske Unije ali vzpostavitev javno-zasebnega partnerstva. Prav tako načrtujejo preureditev stare šole v Sveti Emi, kjer si želijo urediti center za otroke.

Projektna dokumentacija je pripravljena tudi za izgraditev pločnika Sodna vas – Cmereška Gorca, pripravlja pa se še kolesarska steza, ki bo povezovala Cmereško in Roginsko Gorco. Ta naj bi ob predpostavki, da občina pravočasno pridobi vsa soglasja, bila zgrajena v letu 2025 ali 2026.