Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarju se obeta stanovanjski razcvet: več hiš in blokov v Dobravi in pri Kulturnem domu


Šmarju se obeta gradnja novih stanovanjskih objektov na kar dveh lokacijah. Najprej bo te deležna nova soseska Dobrava, kjer je skupno načrtovanih več kot 80 novih stanovanjskih enot, nova stanovanja pa so predvidena tudi poleg oskrbovanih stanovanj pri Kulturnem domu.

V Šmarju pri Jelšah bosta več stanovanjskih objektov v naslednjih letih gradila dva večja investitorja. Prvi je podjetje Pro-jen iz Grobelnega, ki bo gradilo v soseski Dobrava, drugi investitor pa je Prah izobraževalni center, ki se bo v gradnjo stanovanj podal pri šmarskih oskrbovanih stanovanjih.

Kot so nam povedali na podjetju Pro-jen, je v novi soseski Dobrava predvidena gradnja šestih večstanovanjskih objektov, treh dvojčkov in treh dvostanovanjskih objektov. Štirje stanovanjski vila bloki, kot jih imenujejo investitorji, bodo imeli vsak po 9 stanovanjskih enot, razporejenih v treh etažah, dva stanovanjska vila bloka pa bosta imela vsak po dvanajst stanovanj. V dvojčkih in dvostanovanjskih enotah sta predvidene po dve bivalni enoti na objekt. Če vse to skupaj seštejemo, bo po koncu gradnje Dobrava bogatejša za 72 stanovanjskih enot, ki bodo namenjene izključno prodaji.

Izgled bodočega večstanovanjskega objekta; vir foto: Pro-jen

Gradnja stanovanj, ki se bi naj začela v začetku prihodnjega leta, se bo izvajala v fazah, časovnica pa bo odvisna od povpraševanja. Iz Pro-jena so zapisali naslednje: “V prvi fazi pričnemo z gradnjo štirih vila blokov, kjer bodo na voljo dvosobna in trisobna stanovanja, katerim bodo pripadala po dva lastniška parkirna prostora, od tega eden v garaži objekta.

Za povečano udobje bivanja bodo stanovanja v vila blokih opremljena z rekuperacijo ter sistemom talnega ogrevanja preko lastnih toplotnih črpalk in klima naprav. Vsako stanovanje bo imelo na območju parkirnih mest svojo shrambo, kjer bo pripravljena električna inštalacija za polnilne postaje, ki bodo namenjene električnim avtomobilom. Po predvidevanju investitorja bo lahko bila prva stanovanja vseljiva že ob koncu naslednjega leta ali pa v začetku 2025. Predvidena skupna investicija projekta je ocenjena med 11 in 12 milijonov evrov.

Izgled bodočih večstanovanjskih objektov; vir foto: Pro-jen

Kot nam je povedal naš sogovornik, se je za nova stanovanja že pokazalo zanimanje, kljub temu, da teh še ne tržijo. Ob tem je zaključil z naslednjim: “Ker postaja kvaliteta bivanja v Šmarju pri jelšah zadnja leta vse boljša tako za mlade družine kot tudi starejše, bomo trženje poleg domačih lokalnih nepremičninskih posrednikov ponudili tudi ostalim izven regije.

Število prebivalcev narašča tako v kraju Šmarje kot v vsej občini
Nova stanovanja bodo po vsej verjetnosti v kraj privabila mnogo oseb, kar bi lahko še pospešilo trend rasti števila prebivalcev, ki ga občina doživlja že vrsto let, še posebej izrazito pa je bilo v zadnjih treh letih.
V letu 2020 je v občini namreč živelo 10.271 prebivalcev, letos pa že 10.505. Za primerjavo: število 10.000 je občina Šmarje pri Jelšah prvič presegla leta 2010.

V kraju Šmarje pri Jelšah trenutno živi 1.894 ljudi, pred petnajstimi leti jih je živelo 1.428

Načrt soseske Dobrava; vir: Občina Šmarje pri Jelšah

Nove stanovanjske kapacitete prav tako nasproti oskrbovanih stanovanj

Soseska Dobrava pa ni edina izmed lokacij, kjer si kraj obeta nove stanovanjske objekte. Ti se načrtujejo tudi zraven nedavno zgrajenih oskrbovanih stanovanj v bližini Kulturnega doma. Vas Jelša, kot jo imenuje investicijsko podjetje Prah izobraževalni center, naj bi poleg stanovanjskih objektov vsebovala tudi oskrbovana stanovanja.

Idejni načrt lokacij objektov v bodoči Vasi Jelša; vir: Prah izobraževalni center

Na območju bivše Lorgerjeve domačije si želijo zgraditi dva večstanovanjska in šest enostanovanjskih objektov ter sedem manjših hišk. V podjetju tam razmišljajo o vzpostavitvi oskrbovanih stanovanj, ki bi dopolnjevala letos poleti dokončana oskrbovana stanovanja v bližini. Z izgradnjo manjših hišk želijo doseči to, da bodo ljudje obdržali svoje že obstoječe nepremičnine, svojo hiško v Šmarju, kjer jih bo čakala tudi oskrba, pa bodo obiskovali po želji.

Kot so nam pojasnili investitorji, se trenutno bolj nagibajo prodaji objektov, vseeno pa si želijo zagotoviti možnost najema. O začetku gradnje trenutno še ne želijo govoriti, saj morajo biti pred tem dokončani vsi drugi potrebni občinski postopki, ki jih bomo opisali v nadaljevanju.

Lokacija bodoče vasi Jelša; foto: Kozjansko.info
Kaj pa o novogradnjah pravijo na šmarski občini?

Na občini so nam pojasnili, da med tem, ko je v soseski Dobrava že praktično vse nared za gradnjo, bodo s to morali v bodoči Vasi Jelša še malo počakati.

Za lokacijo, kjer se bo nahajala bodoča investicija podjetja Prah izobraževalni center, še namreč ni sprejet občinski podrobni prostorski načrt ali OPPN. Trenutno je v izdelavi hidrološko-hidravlična presoja, ki jo je zahtevala Direkcija RS za vode, do zaključka te pa bo potrebno počakati še kakšnega pol leta, so pojasnili na občini. Sledi usklajevanje z vsemi drugimi akterji, nato pa se bo OPPN lahko sprejel. Točne časovnice si zaradi velike kompleksnosti postopka niso upali postaviti, bo pa postopek brez dvoma trajal še vsaj kakšno leto. Po sprejetju in po naročenih projektih dokumentacijah za objekte bo gradnja lahko stekla.

Cesta, ki bo omogočila dostop do bodočih objektov v Dobravi, se že gradi; foto: Kozjansko.info

OPPN pa je že bil sprejet za območje soseske Dobrava, kateri se, kot smo že pojasnili, kar kmalu obeta gradnja mnogih novih stanovanj, saj je za nekatere objekte že izdano gradbeno dovoljenje. Zraven podjetja Pro-jen, ki tukaj načrtuje vzpostavitev 72 stanovanjskih enot, bodo za gradnjo na voljo še mnoga druga zemljišča. Ta sedaj občina prodaja zasebnim investitorjem.

Ko bo gradnja zaključena na vseh zemljiščih, se bo v Dobravi skupno nahajalo 86 bivalnih enot, stanovanjske hiše pa rastejo tudi preko brega na drugi strani šole, kjer se z novimi gradnjami širi soseska Poljana.

V občini Šmarje pri Jelšah pa se rast stanovanjskih površin nadaljuje tudi v Mestinju, kjer bo s širitvijo obstoječega naselja mogoče graditi enostanovanjskih ali dvojstanovanjskih zgradb, oziroma manjših poslovno-stanovanjskih objektov. Več  o tem na Kozjansko.info naslednjič.