Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Namenu predali prva oskrbovana stanovanja v Šmarju pri Jelšah


V Šmarju pri Jelšah so včeraj slovesno namenu predali 30 oskrbovanih neprofitnih stanovanj, ki sta jih občina Šmarje pri Jelšah in Stanovanjski sklad RS ob finančni pomoči države uredila v dveh novozgrajenih blokih na območju nekdanje Lorgerjeve domačije.

Za izgradnjo oskrbovanih stanovanj so si v občini Šmarje pri Jelšah prizadevali že dlje časa.   Približno pred 15 leti so kupili zemljišče Lorgerjeve domačije, v tem času pridobili vso potrebno dokumentacijo, med drugim so morali poskrbeti tudi za prestavitev bližnjega potoka. V dobrem letu so na zemljišču zrasli trije bloki. V dveh sta občina Šmarje pri Jelšah in Stanovanjski sklad RS uredila 30 javnih neprofitnih oskrbovanih stanovanj, tretje zemljišče so ponudili zasebniku, podjetje GES iz Celja je prav tako poskrbelo za izgradnjo oskrbovanih stanovanj, ki pa so jih dali v odkup.

Po besedah župana Matije Čakša gre za eno izmed največjih naložb v samostojni občini Šmarje pri Jelšah. Vrednost projekta znaša 3,3 milijona evrov. Občina Šmarje pri Jelšah je dala dobrih 800.000 evrov proračunskih sredstev, 777.000 evrov je prispevalo Ministrstvo za solidarno prihodnost (nekdanje ministrstvo za okolje in prostor), 1,4 milijona evrov je prispeval Stanovanjski sklad, ki je tudi lastnik 15 stanovanj. Eko sklad je prispeval 257.000 evrov.

Stanovanja bo upravljala občina Šmarje pri Jelšah, ki je preko javnega razpisa že poiskala najemnike, večinoma gre za osebe, starejše od 65 let, prednost pa so imeli tudi domačini. Točne najemnine še niso določili, pravijo pa, da se bo cena za mesečni najem stanovanja gibala med 200 in 250 evri. Bližnji dom upokojencev pa bo nudil storitve, povezane z oskrbo, torej prinašanje hrane, čiščenje prostorov, nudenje pomoči pri osebni higieni … Ob blokih so uredili tudi športni park za starejše z več telovadnimi napravami.

Ob slovesni predaji pridobitve so v Šmarju pri Jelšah obiskovalce poleg župana Matije Čakša nagovorili tudi predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Zdenka Jan, Helena Knez iz ministrstva za solidarno prihodnost ter direktor Stanovanjskega sklada RS mag. Črtomir Remec. Za kulturni utrip so poskrbele pevke iz šmarskega doma upokojencev, združene v skupino Nove trobentice, in vrtčevski otroci.

Simbolično so podelili ključe dvema najemnicama novih stanovanj, obiskovalci pa so si lahko nova stanovanja ob zaključku otvoritvene slovesnosti tudi ogledali.

Dvema stanovalkama so simbolično predali ključe.

 

 

 

 


 

 

 

 

Prisluhnite kaj sta povedala župan Matija Čakš in direktor Stanovanjskega sklada RS mag. Črtomir Remec:

Skupine Nove trobentice iz Doma upokojencev Šmerje pri Jelšah in vrčevski otroci iz Šmarja pri Jelšah:

Še nekaj fotoutrinkov: