Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predavanje o vzgoji otrok: “Pohvalimo jih za trud, ne za rezultate!”


V široki paleti aktivnosti, ki jih izvaja Knjižnica Šmarje pri Jelšah so tudi različna predavanja. Pred tednom dni je na drugem od treh mesečnih obiskov Andrej Pešec spregovoril o vzgoji motiviranih, srečnih in odgovornih otrok. V dobri uri je natresel kup zanimivih nasvetov.

Predavatelj je v roke vzel tudi kitaro; vir foto: Knijžnica Šmarje pri Jelšah

Otroci imajo fotografski spomin za življenjsko pomembne stvari, zato je zelo pomembno, kako se vedemo in kakšen odnos imamo do sebe. Starši so za otroke vodilo, zato je treba poskrbeti za lastno dobro stanje. »Pomembna je regeneracija staršev, počitek. Če si sam sebi v napoto, ne moreš nikogar motivirati,« je med drugim dejal predavatelj. »Če nič ne naredimo, da sebe razumemo, kako nas bodo otroci? Delajmo na tem,« je pozval prisotne. Vsak je sam odgovoren za svoje občutke, zato je tako pomembno predati to odgovornost otrokom.

Zelo pomembna je uporaba lepih besed. Nikoli ne recimo otrokom, da smo slabe volje zaradi njih ali da so problematični. Če mu govorimo, da je nesposobnež in da nikdar nič ne bo iz njega ali nje, bo to privedlo k nizki samopodobi. Stanje v družini se nenazadnje odraža tudi na zdravju otroka, od astem, do težjih težav in tega po Peščevih besedah ni malo.

Ni dobro, da jih spodbujamo preveč za rezultate, kot so npr. ocene, bolj pomembno je, da jih podpiramo pri tistem, kar jih veseli. Otroke pohvalimo za trud, ne za rezultate. Dotaknil se je tudi paradoksa današnje vzgoje: »Včasih je bila preostra, danes je premehka.« Ni dobro, če je otrok »glava družine«, saj ne bo razumel vlog. Če mama ne posluša očeta, ga otroci ne bodo, enako, če oče ne spoštuje mame. Na drugi strani spoštovanja do staršev ne smemo zahtevati. Discipline jih moramo najprej učiti v družini in to do pubertete. Čimprej je treba, da znajo otroci poskrbeti zase

Razvoj otrok se začne že z načinom spočetja. Nadalje v času nosečnosti otrok čuti vsako mamino misel, vse emocije. Zelo je pomembno, da znamo delati s čustvi. Otroci nas ne smejo prelahko sprovocirati. Jemljimo jih kot naše trenerje, saj nas vedno preizkušajo. Zelo cenijo, če jim posvetimo čas, tudi pri »problematičnem« otroku se pozna.

V vzgoji otrok je zelo pomembno odkriti, kaj jim je blizu. Njihovo poslanstvo je igra, zato jim to moramo dati. Prav tako je pomembno, da otroku v določenem obdobju dovolimo, da poskuša. Če bo vsak dan eno uro delal, kar rad počne, je lahko v nekaj letih najboljši na svetu v tem.

Zelo pomembna je iskrenost. Če otroku ne pustimo piti in kaditi, moramo tudi sam tako ravnati. »Mladim povejte, da ste delali bedarije, če ste jih,« je bil neposreden pešec. Zelo pomaga pogovor s kom, ki je dal skozi nekaj podobnega, če to nismo bili mi.

V Tednu splošnih knjižnic so tudi v Šmarju pripravili pester nabor aktivnosti:

Znova so gostili tudi patra Karla Gržana: