Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Martinovi dnevi na Ponikvi z lepim obiskom in mnogoterim dogajanjem


Prejšnji konec tedna je bila Ponikva v znamenju prireditve Martinovi dnevi. Turistično olepševalno društvo Ponikva je ob svoji 30-letnici izpeljalo 29. tovrstni dogodek.

Program se je raztezal od petka do nedelje, v ponedeljek pa so bili vanj vključeni še učenci tamkajšnje osnovne šole.

Pogled na razstavljene starodobne motocikle; foto: TOD Ponikva

Tudi tokrat so dogajanje odprli v petek z razstavo v tamkajšnjem kulturnem domu. Tokrat so v sodelovanju s Klubom starodobnikov Večno mladi Šentjur razstavili starodobna kolesa in motorje. V preddverju dvorane so svoje izdelke, prav tako na temo starodobnikov, razstavili šolarji.

Dvorana je bila lepo napolnjena; foto: TOD Ponikva

Za obiskovalce je znova na volja pokušina mladega vina in domačih dobrot. Tokrat je sodelovalo 28 vinarjev, ki so imeli letos zaradi vremenskih neprilik nekoliko bolj težaven letnik. V kulturnem programu so nastopili domači učenci, na odru pa sta svoj skeč tradicionalno odigrala Slomškova lika Blaže in Nežica. Predsednik TOD Ponikva, Zlatko Zevnik, je povzel delovanje društva v zadnjem letu. Podeljena so bila tudi priznanja “Ponkovška velikonočnica 2023” za najlepše urejeno stanovanjsko hišo in kmetijo. Za najlepše urejeno kmetijo je priznanje prejela Olga Podkrajšek s Ponikve in za hišo Katja Zupanc iz Uniš. Vodje komisije je bil Drago Jančič.

Utrinek s predavanja; foto: TOD Ponikva

V soboto so v kulturnem domu izpeljali predavanje Slavka Pešaka o starodobnikih v Sloveniji, kakor tudi o Tomosovih mopedih. V in pri gasilskem domu so gasilci izvedli dan odprtih vrat s predavanjem o oživljanju in prikazom gašenja ter vajami.

Utrinek s koncerta v cerkvi; foto: TOD Ponikva

Večer je bil rezerviran za koncert v cerkvi sv. Martina, tokrat pa so nastopili Fantje z Jožefovega hriba.

Nedelja je bila v znamenju sejma na trgu, ki je bil v tem času zaprt za promet, obiskovalcem pa so bili na voljo ponudniki na osmih stojnicah. Po maši je sledil krst vina in druženje ob prazniku. Tako v soboto kot v nedeljo so se obiskovalci lahko naokoli popeljali s starodobnimi avtomobili.

Zlatko Zevnik je bil z izvedbo dogodka in obiskom zadovoljen in dejal: “Bilo je eno lepo Martinovo.”. V treh dneh so našteli med 1.200 in 1.400 obiskovalcev.

Člani TOD Ponikva skozi leto urejajo spominski park, kostanjev drevored, območje velikonočnice, spomladi so organizirali salamijado, v oktobru so izpeljali »Pri nas pa diši«, v okviru Šentjurskega poletja pa so izpeljali koncert na trgu z Nuško Drašček.