Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Za mobilnost starejših v Rogaški Slatini odslej tudi Prostofer


Občina Rogaška Slatina je postala 100. občina, ki se je priključila prostovoljnemu projektu za mobilnost starejših pod imenom Prostofer. Gre za projekt Zavoda mreže, namenjen pa je starejšim osebam, ki ne vozijo same, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke.

Prostofer bo odslej v Rogaški Slatini starejšim omogočal predvsem lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov ipd.

Prevoze bodo izvajali prostovoljni šoferji, običajno starejši aktivni vozniki, ki radi pomagajo ostalim soobčanom. Za pomoč se je doslej javilo že 17 prostovoljcev, ki so opravili tudi potrebno izobraževanje.

Prevoze bodo začeli izvajati prihajajočo sredo in nato vsak delovni dan med 8. in 16. uro, izjemoma pa se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam. Projekt ni namenjen nepokretnim ali hudo bolnim, saj prostovoljci za delo z njimi niso usposobljeni.

Župan Občine Rogaška Slatina, mag. Branko Kidrič, je ob tej priložnosti za Kozjansko.info povedal: “Občina je v zadnjih letih realizirala pet projektov namenjenih predvsem za starejše občane. Že vrsto let se v sklopu zdravstvenih storitev izvaja pomoč na domu, zagotovili smo 24 oskrbovanih stanovanj za starejše, nabavili smo dva specializirana kolesa za hendikepirane osebe in uvedli brezplačni avtobusni prevoz med večjimi naselji v naši občini. Kot peti projekt smo opravili priključitev k Zlati mreži, za izvajanje projekta Prostofer. Preučili bomo kaj ta projekt pomeni v luči avtobusnega prevoza in nato po analizi ugotovili ali izvajati oba projekta ali pa katerega ne več.”

Občina Rogaška Slatina je s sredstvi Euro Jackpota zagotovila avtomobil, ki ga je predala prostovoljcem projekta Prostofer, gorivo za avto pa bo prvih šest mesecev zagotavljalo podjetje GIC gradnje, d. o. o.

Foto: Občina Rogaška Slatina

Dogodka, ki je oznanil novo pridobitev slatinske občine, so se udeležili Miha Bogataj, direktor Zavoda Zlata mreža, mag. Simona Felser, v. d. direktorja Agencije za varnost prometa RS, Alenka Novak, predstavnica Zavarovalnice Triglav – direktorica OE Celje in mag. Branko Kidrič, župan Občine Rogaška Slatina.

Prisotni pa so bili tudi prostovoljni vozniki, predstavniki Društva upokojencev Rogaška Slatina in župani iz sosednjih občin.

Kako uporabljati Prostofer

Občanom je vsak delovni dan med 8. in 18. uro na voljo brezplačna telefonska številka 080 10 10. Vozilo je primarno namenjeno prevozu občank in občanov do zdravstvenih ter javnih ustanov, ki se nahajajo na območju Občine Rogaška Slatina oz. UE Šmarje pri Jelšah, pa tudi do splošnih bolnišnic Celje, Maribor ter Ptuj. Vsi uporabniki morajo potrebo po prevozu najaviti vsaj tri dni pred izvedbo storitve.

Klic uporabnika bo sprejel klicni center, ki bo željo po prevozu predal vozniku prostovoljcu in uporabnika obvestil o potrditvi prevoza. Če prostega voznika ne bo na voljo oziroma vozilo ne bo razpoložljivo v želenem terminu, bo klicni center o tem obvestil uporabnika in se z njim dogovoril za drug termin. V primeru zasedenosti vozila bodo imeli prednost tisti občani, ki bodo potrebovali prevoz do zdravstvenih storitev in uradnih institucij, šele nato tisti, ki bodo potrebovali prevoz do trgovine ali drugih opravkov.