Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Golobova koalicija mimo kmetov in veterinarjev sprejela novelo Zakona o zaščiti živali, ki uvaja nadzor nevladnih aktivistov nad kmeti


Kljub močnem nasprotovanju veterinarske in kmetijske stroke so poslanci vladajoče Golobove koalicije s svojimi 52 glasovi v četrtek sprejeli novelo Zakona o zaščiti živali. Proti so bili poslanci SDS-a in Nove Slovenije.

Zakon med drugim predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, mobilne klavnice, prepoved privezovanja psov in uporabe živali v cirkusih ter vzpostavitev obveznega video nadzora v klavnicah.

Nevladniki s 40-urnim tečajem bodo nadzorovali kmete

Po zakonu naj bi se oblikovala posebna enota veterinarjev, ki bi nadzorovala nastanitev živali in izvajala preglede.

Največ nasprotovanja pa je požela predvidena vzpostavitev instituta “kvalificiranega prijavitelja” – posebnega poklica oseb, ki bi odkrivale in prijavljale primere mučenja in zanemarjanja živali ter osveščale in sodelovale v inšpekcijskih postopkih. Za pridobitev statusa “kvalificiranega prijavitelja” bo dovolj 40- urno izobraževanje, nad njim pa se navdušujejo predvsem aktivisti nevladnih organizacij s področja zaščite živali.

Del besedila zakona, ki ureja pristojnosti “kvalificiranega prijavitelja”

 

Inštitutu “kvalificiranega prijavitelja” ostro nasprotuje tudi veterinarji, saj menijo, da prinaša »degradacijo veterinarskega poklica«.

Zakon so podprla društva za zaščito živali. Stroka pa opozarja, da je pomanjkljiv, nejasen in v praksi neizvedljiv. Na njegovo spornost so opozorili tudi nekateri ustavni pravniki, številne pomisleke je imela tudi zakonodajnopravna služba Državnega zbora. Kmetijska in veterinarska stroka sta napovedali vložitev predloga za ustavno presojo zakona in nujno zadržanje.