Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Orkanski veter pod Jelšingradom podrl 220 let staro platano (foto)


Prijetno, mirno in ne prevroče nedeljsko popoldne se je sredi Šmarja nenadoma spremenilo v apokaliptično neurje. Orkanski veter, ki ni divjal več kot minuto, je za seboj pustil opustošenje, kakršnega domačini ne pomnijo. Podrl je namreč 220 let staro platano, stoječo v Grajskem logu pod dvorcem Jelšingrad, predzadnjo iz drevoreda iz Napoleonovih časov.

Padlo je še nekaj drugih dreves iz obnovljenega drevoreda in vrta bližnje hiše tercesto proti Jelšingradu in Senovici zaprlo do intervencije šmarskih gasilcev.

Neurje se je nad tem delom Šmarja pri Jelšah razvnelo bliskovito, močan veter in hud naliv je bil lokaliziran in ni trajal dolgo. A za seboj je pustil kopico podrtih ali izruvanih dreves, polomljenega vejevja in prevrženih kant za smeti.

Na srečo nobeno od dreves ni padlo po hiši, avtomobilu ali celo po kakšnem mimoidočem. Še posebej srečno so jo odnesle platani bližnje hiše, saj se je to mogočno drevo prelomilo ravno na dovozno cesto in vrt ene od njih, pri čemer je razbilo zgolj leseno ograjo ter omizje pod drevesom, kjer se sosedje ob poletnih nedeljah dobivajo na kavi.

Na cestišče podrtega drevja so se z motornimi žagami lotili gasilci PGD Šmarje pri Jelšah in cesto proti Jelšingradu ter Senovici ponovno naredili prevozno.

Isto neurje je nekoliko višje, v Senovici, razkrilo streho gospodarskega objekta.

Letošnje poletje je to že drugi izredni dogodek, ki je zadel ta del Šmarja pri Jelšah. Sredi julija je podoben nevihtni veter odtrgal del strehe z osnovne šole na sosednjem hribu in z nje pometal panele sončne elektrarne.