Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

O posledicah neurij z župani Podčetrtka, Rogaške Slatine in Bistrice ob Sotli


Nedavna neurja so za seboj pustila ogromno škode. Kako so se na to odzvali župani občin Rogaška Slatina, Podčetrtek in Bistrica ob Sotli, preverite v nadaljevanju.

V naših krajih so silovita neurja povzročila nemalo škode. Poškodovani objekti, zaliti prostori, odkrite strehe in uničen pridelek je samo nekaj posledic, o katerih smo zadnje čase nemalo slišali. Država tokrat denarno pomoč obljublja hitreje kot kadarkoli prej. Po občinah se bi naj uvedel predhodni sanacijski načrt in se v naprej ocenili stroški za nujne ukrepe. Na podlagi te ocene bodo občine upravičene do 20-odstotnega plačila že vnaprej. Kakšno mnenje o tem in o posledicah neurja imajo župani in županja občin Podčetrtek, Rogaška Slatina in Bistrica ob Sotli, smo za vas zbrali v prispevku.

V prejšnjem prispevku smo na enak način zbrali tudi mnenja županov občin Šmarje pri Jelšah, Šentjur in Dobje ter županje občine Kozje. Več preberite tukaj.
Občina Podčetrtek

Župan Peter Misja je povedal, da je teh neurij v zadnjem letu res veliko, saj smo bili močnemu deževju, ki je prav tako povzročilo nemalo škode, priča že maja. Julijska neurja so v izredno veliki meri poškodovala ceste, lotili so se betoniranja nekaterih bankin, da bi preprečili nadaljnje uničenje. Sprožilo se je okoli 10 manjših plazov in osadov, ogromno je uničenega drevja. Težave so jim povzročali izpadi električne energije, ki so zaradi razvitega turizma v občini še posebej problematični. Misja je poudaril, da je bilo veliko poškodovanih tudi zasebnih objektov. Odkritih je bilo več kot 50 streh, če zraven štejemo še manjše poškodbe, pa se številka povzdigne na blizu 100.

Poplava zaradi neočiščenega vodotoka; vir foto: FB/Peter Misja

Po občini je zraven obilnega dežja in močnega vetra klestila tudi toča, ki je ponekod v celoti uničila pridelek. S točo najbolj prizadeta naselja so bila Olimje, Virštanj in Polje ob Sotli. Župan pričakuje, da bo k pomoči pri škodi na pridelkih priskočila država, ob tem pa je dodal, da oni sicer vseskozi sofinancirajo zavarovanja kmetijskih pridelkov. O končni višini škode še ne more govoriti, bo pa občina v osnovno sanacijo infrastrukture vlkožila nekje med 30 in 50 tisoč evrov.

Uničen pridelek; vir foto: FB/Peter Misja

Glede pomoči države je Misja povedal, da si želi, da bi se o takih nesrečah na ravni države več pogovarjalo, verjame pa, da bo tokrat pomagala tudi Evropa. Poudaril je, da bo v naslednjih letih potrebno veliko dela vložiti v preventivo in popolnoma drugače oblikovati infrastrukturo, da ob tako močnih neurjih ne bo prišlo do prevelike škode. Še ena problematika so po njegovem mnenju neočiščeni vodotoki, ki povzročajo poplave. Ena izmed rešitev bi bila, da ob ustrezno visokih povprečninah vodotoke občine urejajo same. Velik del občine Podčetrtek pa leži na območju Natura 2000 in Kozjanskega parka, kjer razne uredbe preprečujejo tovrstna čiščenja.

Občina Rogaška Slatina

Nad Rogaško Slatino se je hujše neurje razbesnelo v noči iz ponedeljka na torek, torej od iz 24. na 25. julija. Gasilci so posredovali na okoli 50 lokacijah. V celoti so bili razkriti trije stanovanjski in še trije gospodarski objekti. Skupaj je bilo poškodovanih okoli 35 objektov, podrtih več kot 30 dreves in štirje drogovi električne napeljave. Veliko škode je prav tako nastalo na komunalni infrastrukturi in kmetijskih površinah.

Nočna sanacija strehe; vir foto: FB/PGD Rogaška Slatina

Občino je tako trikrat prizadelo neurje z močnimi nalivi, orkanskim vetrom in točo. Ogromno škode je bilo na stanovanjskih in gospodarskih objektih, uničen je pridelek, zaprte in so bile ceste. Pri odpravi škode je sodelovalo 124 prostovoljnih gasilcev.

Ocene škode še ne morejo podati, saj trenutno zbirajo podatke ter ocenjujejo vso nastalo škodo. Približna višina bo znana ob koncu avgusta.

Podrto drevo je poškodovalo streho; vir foto: FB/PGD Steklarna Rogaška Slatina
Občina Bistrica ob Sotli

Neurja so veliko škode povzročila na celotnem območju občine Bistrica ob Sotli, še posebej hudo pa je bilo v štirih od 11 vasi. Toča je potolkla večino kmetijskega pridelka in vinogradov, veliko škode pa je prav tako na infrastrukturi. Voda je vdirala v stanovanja, podirala so se drevesa, poškodovana je bila občinska infrastruktura. Župan Franjo Debelak nam je povedal, da je še prezgodaj za oceno škode, zagotovo pa bo ta šla v več milijonov evrov.

Podrto drevo; vir foto: FB/Franjo Debelak

Glede državne pomoči je povedal naslednje: “Najhitrejša pomoč je najboljša pomoč, tako da ja, podpiram tako varianto pomoči. Glede na izkušnje še nikoli nismo dobili pokrite celotne škode. Niti 20 % do zdaj še ni bilo pokritih, vseeno mislim da ukrep ni slab. Vprašanje je, če bo dosegel vse tiste, ki so pomoči potrebni. Kadarkoli bo država pristopila na način, da nakaže sredstva zdaj, ko je to najbolj nujno, potem to ni tako slabo.

Uničen pridelek; vir foto: FB/Franjo Debelak
Za mnenje o preteklih neurjih smo zaprosili tudi župana Občine Rogatec, vendar odziva do objave članka še nismo prejeli. Če ga dobimo naknadno, ga bomo dodali v prispevek.