Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob Bistrici spoznavali osnove interpretacije narave v praksi


Koprive so sicer znane, a premalo uporabljene; foto: KDL

V Bistrici ob Sotli so v sklopu študijskega krožka Zgodbe narave izpeljali delavnico v obliki delovnega sprehoda. osnove interpretacije narave v praksi. je udeležencem predstavil interpretator Marko Slapnik.

Zgodbe nas spremljajo na vsakem koraku, kar se je potrdilo na sprehodu po kratki poti od središča Bistrice ob Sotli do reke Bistrice.

Janja Sivec iz Kulturnega društva Legende je zapisala: “Tri ure je bilo veliko premalo, ko pa je toliko zgodb, da se ustaviš skoraj na vsakem ovinku in prisluhneš, opazuješ, povonjaš, okusiš in občutiš.”

Sprehod med krošnjami je hiter in enostaven z ogledalom; foto: KDL

Udeleženci študijskega krožka Zgodbe narave Bistrice ob Sotli so pazljivo prisluhnili vsem načelom interpretacije narave in vajam gozdne pedagogike, saj so jih že čez nekaj dni preizkusili, ko smo za osnovnošolce, ki so uspešno zaključili EKO bralno značko pripravili vodenje na temo Zgodbe narave.

Tudi vi lahko zelo enostavno preizkusite nekaj preprostih vaj, ki vas bodo še bolj zasidrale v trenutek tukaj in zdaj. Zaprite oči in štejte zvoke narave, ki jih slišite. Nato odprite oči in preštejte koliko različnih barv vidite.

To je bistvo interpretacije dediščine, da ne razmišljamo samo o obsegu informacij ter bežnim sprehodom v naravi, ampak, da jo resnično poskušamo začutiti skozi vseh pet čutil.

Izberite si svoje drevo in ga zares začutite; foto: KDL