Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Za koliko so se podražile storitve oskrbe z vodo na območju šentjurske občine


Priča smo že bili podražitvi šentjurskega vrtca, z aprilom pa so se na območju šentjurske občine podražile tudi storitve, povezane z oskrbo pitne vode in z ravnanjem z odpadno vodo.

Koliko znašajo te podražitve in kaj bo to pomenilo za višino položnice, preverite v nadaljevanju.

Povišala se je mesečna cena omrežnine, ki je odvisna od premera vodomera. Za profil vodomera DN 20, katerega ima več kot 96 % odjemnikov v šentjurski občini, nova cena brez DDV znaša 7,1594 evra, kar pomeni, da je vsak mesec potrebno odšteti dobrih 82 centov več kot pred podražitvijo.

Zvišala se je tudi cena vodarine, ki se obračuna po količini porabljene vode. Ta se je povišala za dobrih 21 centov in sedaj znaša 1,1768 evra brez DDV. Pri povprečni uporabi vode bo mesečni strošek za štiričlansko družino tako večji za okoli 3,78 evra.

Podražitve se nadaljujejo s storitvijo odvajanja odpadne vode, ki se obračuna glede na količino dobavljene vode. Cena se je povišala za dobrih 18 centov in sedaj znaša 0,5207 evrov brez DDV. Za povprečno štiričlansko družino bo tako mesečni strošek višji za okoli 3,21 evra. Nasprotno kot pri pitni vodi, pa se je pocenila omrežnina za čiščenje odpadne vode. Nova cena je za dva evra nižja kot prej.

Podražilo se je tudi čiščenje odpadne vode, cena katerega se izračuna glede na količino dobljene vode in se je zvišala za 26 centov na 1,365 evrov brez DDV na kubični meter.

Kot zadnja pa se je povišala tudi cena storitev, povezanih z nepretočnimi ter obstoječimi greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami. Ta se zaračunava glede na količino dobavljene vode, dvignila pa se je za slabih 14 centov in sedaj znaša 41,6 centov brez DDV.

Koliko se bo zaradi podražitev povišala cena položnice

Vse te podražitve bodo pomenile dobrih 7 evrov več na mesečnih položnicah za števec DN 20, ki ga ima velika večina gospodinjstev, pri povprečni porabi vode štiričlanske družine, če objekt ni priključen na čistilo napravo. V primeru, da je priključen, pa se bo mesečna cena položnice zvišala za dobrih 10 evrov. Če objekt ni priključen ne na javni vodovod in ne na čistilno napravo, bo mesečni strošek za štiri osebe višji za okoli slabe štiri evre.

Kot razloge za podražitev navajajo vsesplošno draginjo, ki je s seboj prinesla podražitve goriv, materialov, storitev in električne energije, prav tako pa so kot razlog navedli okvare in popravila omrežja.