Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja korak bližje, Vzajemna bi morala premoženje povrniti članom


Pred mesecem dni je odmevala novica, da bodo zavarovalnice podražile premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, sedaj pa vse bolj kaže proti temu, da bi se to ukinilo. 

Koalicijska stranka Gibanje Svoboda je predlagala zakon, ki bi dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinil. S tem bi prihranili okoli 45 milijonov evrov, ki so jih zasebne zavarovalnice uporabile za lastne obratovalne stroške. Bi pa bilo potrebno na drugačen način zbrati okoli 600 milijonov evrov za zdravstvo, kar vlada namerava narediti z uvedbo obveznega prispevka v višini 35 evrov, ki bi šel ZZZS, za zaposlene pa ga bi od njihove neto plače plačal delodajalec. Upokojencem pa bi bil ta znesek odštet od pokojnine, kar pomeni, da bi se ta vsem zmanjšala za 35 evrov.

Spomnimo, da je zavarovalnica Generali pred dobrim mesecem napovedala dvig mesečne premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar je še povečalo pozive k ukinitvi tega.

S strani največje opozicijske stranke je možno slišati kritike, da se z uvedbo novega zakona le eno dajatev menja z drugo, storitev pa bodo na koncu prav tako plačevali vsi ljudje. Omenjeni zakon bi naj v veljavo stopil 1. septembra, do takrat pa bo vlada z uredbo preprečila podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Vzajemna bi ob sprejetju zakona morala svoje premoženje razdeliti zavarovancem

Vložena novela zakona med drugim določa tudi to, da se delež premoženja Vzajemne, ki je namenjen izvajanju dopolnilnega zavarovanja, razdeli članom zavarovalnice. Če bo zakon sprejet v takšni obliki, kot je sedaj, bo tako morala zavarovalnica premoženje vrniti okoli 830 tisoč članom. Neuradno velja, da bi vsak prejel okoli 10 evrov.

To je posledica tega, da Vzajemna ni delniška družba, ampak je pravno organizirana kot družba za vzajemno zavarovanje, kar pomeni, da je last njenih članov. Z vračilom denarja pa se seveda ne strinjajo v zavarovalnici, saj so mnenja, da gre pri tem za čezmeren poseg v svobodno gospodarsko pobudo in poslovanje Vzajemne.