Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Podražitev dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj. Slišati vedno več pozivov k njihovi ukinitvi, a to zahteva novih 600 milijonov iz davkov


Zavarovalnica Generali kmalu zvišuje mesečno premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, sledile pa bi lahko tudi druge zavarovalnice. Vlada ob tem že išče rešitve, ki bi preprečile še več podražitev. V luči teh pa je možno slišati tudi vse več pozivov k sami ukinitvi dopolnilnega zavarovanja.

Z začetkom maja zvišanje mesečne premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja napoveduje zavarovalnica Generali, kjer se naj bi ta zvišala s trenutnih 34,50 evra na 44,89 evra. Dviga premije ne izključujejo tudi na zavarovalnicah Vzajemna in Triglav, kjer so povedali, da bo dvig neizogiben, če se bo nadaljevala rast odhodkov v zdravstvenem sistemu. Med drugim je razlog za dvig premije po navedbi zavarovalnic dvig obsega opravljenih zdravstvenih storitev in višanje cen teh. Po njihovih besedah so se od zadnjega povišanja premije odhodki za zdravila povečali za dobro tretjino, odhodki za storitve, ki imajo doplačila, pa za dobrih 30 odstotkov.

S predstavniki zasebnih zavarovalnic pa se je že srečal Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je po srečanju povedal, da bo do začetka maja pripravljena rešitev, s katero se bomo izognili nadaljnjemu dvigu premij. Ob tem je dodal, da so za vladno podražitve neupravičene.

Vse več pozivov k ukinitvi dopolnilnega zavarovanja

V luči podražitev pa je možno še posebej s strani koalicijske stranke Levica slišati vedno več pozivov za ukinitev dopolnilnega zavarovanja. Po njihovih besedah bi tako lahko prihranili 45 milijonov evrov na leto. V poročilu Agencije za zavarovalniški nadzor je zapisano, da so zavarovalnice v letu 2020 samo za obratovalne stroške namenile 47 milijonov evrov, kar je več 10 odstotkov vseh prihodkov. Prav pri obratovalnih stroških v Levici vidijo največjo izgubo denarja. Za primerjavo, obratovalni stroški ZZZS-ja predstavljajo samo slaba dva odstotka sredstev.

Pozive za ukinitev pa je mogoče slišati tudi s strani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, kjer prav tako pozivajo k obdavčevanju dobička zavarovalnic, ki je sicer že obdavčen 20 %

A če bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje, bi morali zbrali vsaj 600 milijonov evrov na drugačen način. Levica bi v ta namen progresivno obdavčila delovne ljudi, medtem ko tisti brez ali z minimalnimi dohodki ter na socilani pomoči tega ne bi več plačevali.