Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Trije zbori navdušili s koncertom v domačih krajih, sedaj ga bodo predstavili še v tujini (foto)


Konec prejšnjega tedna je cerkev sv. Roka gostila zborovski glasbeni večer, na katerem so nastopili trije izjemni zbori, kateri so naslednji dan nastopili v Rogaški Slatini, sedaj pa bodo svoj glasbeni talent predstavili še v tujini.

Konec drugega majevskega tedna se je v cerkvi sv. Roka nad Šmarjem pri Jelšah odvil zborovski glasbeni večer z nastopom treh zborov. Nastopili so Obrtniški moški pevski zbor Šmarje pri Jelšah, Žensko pevsko društvo Rosana in Moški pevski zbor Rogaška Slatina. Dan po nastopu v cerkvi nad Šmarjem so pod isto zasedbo nastopili tudi v slatinskem kulturnem centru, slab teden kasneje pa so se odpravili še v tujino.

Obrtniški moški pevski zbor Šmarje pri Jelšah je bil ustanovljen leta 2001. Prvi predsednik zbora je bil Tonči Kamenšek, sedaj pa to funkcijo opravlja Anton Škrabl. Čez leta delovanja so izdali štiri zgoščenke in sicer Mnoga leta srečni bili, Sem zaljubljen bil, Sem Ribn’ čan Urban in pa Zadoni nam iz src, napev krepak. Zbor nastopa na mnogih koncertih tako po Sloveniji kot tudi v tujini, nikoli pa ne manjkajo na prireditvah svoje ustanoviteljice, Območne obrtno-podjetniške zbornice Šmarje pri Jelšah.

S svojimi dogodki tako brez dvoma prispevajo k popestritvi kulturnega dogajanja v občini, z udeležbo na različnih prireditvah izven občine pa so promotorji Šmarja po Sloveniji in v tujini. Zbor prevladujoče opeva slovensko ljudsko in slovensko umetno pesem, pojejo pa tudi druge narodne pesmi, vmes pa se prav tako najdejo sakralne.

Na Poljskem najprej izdelali orgle, sedaj pa bodo tam predstavili slovensko pesem

Predsednik pevskega zbora Anton Škrabl, ki sicer prav tako izdeluje orgle po mnogih  državah, nam je povedal, da so se že lansko leto začeli pripravljati na to, da bi te tri zbore, ki so sedaj nastopili, združili v en koncert. Ker Škrabl nemalokrat izdeluje orgle tudi v tujini, je prišlo do ideje, da bi tam naredili nek slovenski večer. Tako so se trije zbori odločili, da odpotujejo na Poljsko in tam predstavijo slovensko pesem.

Pevci omenjenih zborov so tako že odpotovali v poljsko mestece Dąbrowa Tarnowska, kjer je Škrabl lani izdelal večje orgle. Tam bodo imeli ta sobotni večer v tamkajšnji baziliki koncert, ki se je že odvil v Šmarju in Rogaški Slatini. Ker se dogodek odvija v cerkvi, so pripravili bolj liturgični program, prav tako pa ne bo manjkalo drugih domovinskih pesmi. Kot se spodobi, pa bodo zaigrale tudi orgle.

Obrtniški moški pevski zbor Šmarje pri Jelšah je bil sicer ustanovljen na pobudo nekaterih podjetnikov, ki so se zbrali in povabili še svoje pevske prijatelje. Najprej so pod okriljem Območne obrtne zbornice Šmarje pri Jelšah delovali kot vokalna skupina, kaj kmalu pa so še uradno postali zbor. Pri vprašanju, koliko članov šteje zbor, se je Škrabl navdušeno pohvalil, da jim je pred kratkim uspelo pridobiti par novih članov: “Sedaj zbor šteje 21 članov. Smo mi tudi zelo veseli, da smo uspeli pridobiti nekaj novih pevcev in imamo še upanje v naprej, da se bo zbor razvijal še v prihodnje.

Vir foto: OOZ Šmarje pri Jelšah

Vir foto: OOZ Šmarje pri Jelšah