Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S traktorji na protest pred poslopje slovenskega parlamenta tudi kmetje iz naših krajev (foto)


Danes se je v Ljubljani odvil protestni shod kmetov, na katerega so se odpravili protestniki iz celotne države. Protesta se je po uradnih podatkih udeležilo tudi več kot sto kmetov iz naših krajev.

Okoli dvanajste ure se je v Ljubljani pred parlamentom začel protestni shod kmetov. Med sprehodom po Trgu republike je bilo mogoče videti protestnike obeh spolov ter najrazličnejših starosti. Ogromno jih je imelo slovenske zastave, nekateri pa so nosili tudi izvirne plakate, s katerimi so opozarjali na vedno bolj pereče tegobe pri kmetovanju.

Po dvanajsti uri so na Trgu republike plapolale mnoge slovenske zastave

Da se tudi mladi zavedajo pomembnosti kmetijstva, potrjuje prizor, ki smo ga videli v okolici protesta. Tri mlada dekleta so pristopila do protestnika in mu izrazila podporo pri protestiranju. Ker ta verjetno tega ni pričakoval, se mu je na obrazu narisal širok nasmešek.

V središče glavnega mesta, mimo parlamenta, pa se je zapeljala tudi kolona več stotih traktorjev, ki so z najrazličnejšimi transparenti ter pripomočki sporočali, da so za ohranitev kmetijstva potrebne spremembe. Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je v ponedeljek povedal, da naj bi v Ljubljano prišlo kar 500 traktorjev, vendar pa točne številke seveda ni mogoče napovedati.

Pred parlament so se odpravili tudi iz naših krajev

Kot smo že poročali, so se na protest odpravili tudi kmetje s Kozjanskega. V Ljubljano se je iz naših krajev na dveh avtobusih odpravilo 96 protestnikov, najbolj vztrajni pa so dobrih sto kilometrov do glavnega mesta premagali kar s traktorji. Teh se je iz Kozjanskega na protest po uradnih podatkih pripeljalo enaindvajset.

Pred parlamentom se je zbrala kolona več stotih traktorjev
S protestom želijo doseči, da vlada izpolni njihove zahteve in izboljša položaj kmeta

Kmetje so protestirali že par tednov nazaj, vendar je bil takrat protestni shod razpršen po celotni državi. Na ulice so se ponovno odpravili, ker njihove zahteve po prvem protestu niso bile uresničene. Ne strinjajo se z omejitvami, ki prihajajo z uredbo o Naturi 2000 ter drugimi direktivami, ki omejujejo njihovo delo.

Še eden izmed spornih novih predlogov po mnenju kmetov je predlog zakona o zaščiti živali, ki po besedah nekaterih močno ponižuje kmete. Kot pravi predsednik Sindikata kmetov Slovenije, se s predlogom uvedbe pooblaščenih svetovalcev za zaščito živali, ki bi imeli opravljen samo 40-urni tečaj, razvrednoti vso dolgoletno znanje in izkušnje kmetov, ki so jih pridobili skozi leta prakse.

Na protest se je odpravil tudi mlad kmet s kmetije Novak v Novi vasi pri Šmarju
Nekateri so bili med pripravo na protest zelo izvirni