Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob dnevu boja proti okupatorju zbrane nagovoril Milan Kučan (foto, video)


Pod zastavami praporščakov so sinoči v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur izpeljali proslavo ob državnem prazniku – dnevu boja proti okupatorju.

Zbrane je najprej nagovoril predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Ivan Dvoršek, ki je dejal, da je boj partizanov z zmago začrtal in utrdil pot v državo Slovenijo, dokončno priborjeno v osamosvojitveni vojni.”

Zbrane je nagovoril nekdanji predsednik Milan Kučan
Slavnostni govornik, nekdanji predsednik države Milan Kučan

Kot slavnostni govornik je nastopil prvi predsednik samostojne Slovenije – Milan Kučan. V svojem govoru je naslovil predvsem aktualno dogajanje v Ukrajini:

“Vsaka vojna postane globok odmik od vrednot, ki si jih je človeštvo oblikovalo zato, da bi si zagotovilo mirno življenje. Vojna ne upravičuje zdrsa in padca človeške etike. Ne smemo se navaditi na vojno,” je med drugim povedal Kučan.

Prav tako je dejal, da “se slišijo glasovi, da v EU ni politika, ki si ne bi želel miru, vendar pa da zgolj želje niso dovolj”; po njegovem mnenju se je za mir potrebno zavzeti prav v času vojne. Nedavno je Kučan podpisal tudi izjavo Ustavimo vojno v Ukrajini, naslovljeno na vrh EU in NATO.

Spremljevlni kulturni program so pripravili učenci OŠ Franja Malgaja Šentjur pod vodstvom Tjaše Jug in Jožice Preložnik ter tolkalisti Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur pod vodstvom Eve Zavšek.

Dve od svojih pesmi je prebrala planinska pesnica Ivanka Uduč, nastopil pa je tudi Zoran Predin, ki je ob svojih avtorskih pesmih zaigral tudi dve partizanski; z njim je v pritajenem tonu zapela celotna dvorana.

Slovenija je bila del kraljevine Jugoslavije, ki jo je Nemčija brez vojne napovedi napadla 6. aprila 1941, komaj tri tedne za tem (26. aprila 1941) pa so se v meščanski vili Josipa Vidmarja v Ljubljani prvič sestali predstavniki političnih strank in kulturnih delavcev, iz česar je kasneje nastala Osvobodilna fronta.

Dan boja proti okupatorju se je nekoč tudi imenoval dan Osvobodilne fronte.