Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jurjevi pohodi skozi idilične vasice ob spomladanskem prazniku


Na tokratno nedeljo, 23. aprila, se vsako leto praznuje jurjevo, v okviru katerega so se letos po Kozjanskem mnogi podali na pohod, ali pa praznik ubeležili kako drugače.

Jurjevo je praznik, ki se praznuje proti koncu aprila in je povezan s krščanskim praznikom svetega Jurija, zavetnika konjenikov, pastirjev in kmetov. Na ta dan se po Sloveniji odvijajo različne prireditve, med katerimi so jurjevi pohodi ena izmed najbolj priljubljenih. Jurjevo je tako priložnost za ohranjanje tradicij, druženje in rekreacijo.

Pohodi, ki se odvijejo v okviru praznika, so ena izmed tradicionalnih prireditev. Gre za pohod, kjer se udeleženci sprehodijo skozi idilične vasi ter se seznanijo s kulturno dediščino tega območja. Prav tako pa so ti dogodki priložnost za druženje in dobro voljo ob tradicionalni hrani ter pijači.

Pohodi so se odvili tudi po Kozjanskem

Dan pred praznikom so se na pohod odpravili v občini Bistrica ob Sotli. Pot so začeli pri občini in jo nadaljevali mimo Kravaričeve domačije proti gradu Kunšperk, mimo ribnikov, Kozje peči in Metlij, zaključili pa so jo na začetni točki.

Pohod pa se je v okviru Šentjurjevega odvil tudi po Šentjurju. Organizirala ga je OŠ Franja Malgaja, pot pa se je začela pri takajšnjemu športnemu parku. Nadaljevala se je mimo Rozalije vse do Botričnice, zaključila pa se je na Zgornjem trgu, kjer se je odvijal Šentjurjev sejem.

Jurjev pohod v Bistrici ob Sotli; vir foto: FB/Občina Bistrica ob Sotli – Mirela Kunst

Jurjev pohod v Bistrici ob Sotli; vir foto: FB/Občina Bistrica ob Sotli – Mirela Kunst