Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurjev sejem 2023: na Zgornjem trgu zopet zadišalo po kisli župi, veselo ob zvokih harmonike (foto, video)


 Ob lepem vremenu je trg završal med kostumi, starodobnimi kolesi, ter izdelki lokalnih obrtnikov. Na prireditvi v Šentjurju se je trlo obiskovalcev.

Najboljšo kislo župo so skuhali pripadniki GZ Šentjur
Najboljšo kislo župo so skuhali pripadniki GZ Šentjur

Dogajanje, ki ga organizirata Razvojna agencija Kozjansko (OE TIC) Šentjur in Mestna skupnost Šentjur, in  se je začelo že zjutraj, ko so člani Prostovoljnega gasilskega društva Šentjur predstavili svoje novo gasilsko vozilo. Kmalu za tem pa se je začel Jurijev pohod v organizaciji OŠ Frana Malgaja Šentjur, ki je obiskovalce vnovič popeljal preko Botričice v osrčje dogajanja med starimi hišami Zgornjega trga.

Gasilska društva v središču dogajanja

Celotni del trga med Gostilno Jug in glasbeno šolo so zasedali gasilci, vsako društvo je imelo svojo stojnico. Iz ognjišč se je kadilo, iz kotličkov pa je prijetno dišalo po kisli župi, ki so jo, opasani s predpasniki, kuhali pripadniki prostovoljnih gasilskih društev.

Program je povezoval sam župan Gustav Ipavec, ki “za dva dneva dobi ključe od tapravega župana”. Da se ta dan požara ni bati, je še zagotovil župan Ipavec, saj je “pred skoraj 150 leti sam ustanovil požarno zaščito”.

Z najstarejšim kolesom v državi so nas popeljali člani društva Večno mladi
Z najstarejšim kolesom v državi so nas popeljali člani društva Večno mladi

Gasilci so se med kuhanjem župe pomerili v igrah, ob tem pa je vseskozi potekal pester program. Zaplesali so v zgodovinskih kostumih, pri delu so lahko obiskovalci opazovali kovača, po trgu pa so korakali orožniki in – kot vedno – iskali Guzeja.

Ta se jim je tokrat ponovno za las izmaknil, in to prav pred nosom župana. Hrane in pijače je bilo na pretek, vsako društvo je namreč obiskovalcem ponujalo tudi domače dobrote, zraven pa še kakšno žlahtno kapljico.

Ploščad ob župnijski cerkvi svetega Jurija so zasedali člani društva Večno Mladi s svojimi starodobnimi kolesi. Tam je bilo moč videti najstarejše znano kolo v Sloveniji, ta pogumni pa so ga lahko tudi zajahali.

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi delo kovača
Obiskovalci so si lahko ogledali tudi delo kovača

Na severnem delu, pri kovaču, pa se je začel sejem, ki se je raztezal po trgu do Ipavčeve hiše. Na njem so se predstavljali izdelovalci rokodelskih izdelkov ter umetne in domače obrti, manjkalo pa ni tudi domače hrane, pijač ter čebelarskih izdelkov.

Svoje stojnice so imela tudi kulturna in umetniška društva, ter Osnovna šola Dobje.

Ipavčeva hiša je vabila s svojim dnevom odprtih vrat. Na njenem vrtu so se mladi v senci dreves zabavali z igranjem namiznih iger; igrali so igro Spomin, ki so jo ustvarili v Mladinskem centru Šentjur.

Najmlajše (in starše) pa je zabavala interaktivna gledališka predstava o čarobni repi v izvedbi Lutkovnega gledališča Velenje.

Na sejmu so se stojnice šibile pod umetelnimi izdelki in domačimi dobrotami
Na sejmu so se stojnice šibile pod umetelnimi izdelki in domačimi dobrotami

V prostorih Galerije Zgornji trg si je bilo moč ogledati razstavo Društva Likovnih Ustvarjalcev Rifnik Šentjur, med katerimi deluje tudi veziljska sekcija.

Popoldne je potekalo tekmovanje v vlečenju vrvi ter tekmovanje mladh hamnikajev, zvečer pa je minil ob prijetnih zvokih ansambla Juhu band.