Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Festival vina in čokolade v Podčetrtku 2023: Kaj novega prinaša?


V ponedeljek dopoldne se je v Čokoladnici Olimje odvila novinarska konferenca na temo Festival vina in čokolade 2023, največji dogodek leta v Občini Podčetrtek. S tem se tudi začenjajo intenzivnejše priprave na sam festival, ki pa je med ljudmi že tako dobro poznan in obiskan, da so se  med organizatorji pojavila ugibanja, ali enodnevni festival prilagoditi v dvodnevnega. Pa bo temu res tako?

Ko smo že po lanskoletni izvedbi Festivala vina in čokolade mislili, da je dosegel vrh, smo se očitno motili. Na novinarski konferenci so poleg župana Občine Podčetrtek, Petra Misje, spregovorili še člani organizacijskega odbora najodmevnejšega festivala na Kozjanskem, Matija Jagrič, Boštjan Misja, Karmen Cvirn, Janez Žagar in lastnik čokoladnice Olimje, ki je s festivalom močno povezana, Urban Videtič. Ti na letošnji festival, ki se v Večnamensko športno dvorano Podčetrtek vrača 6. maja, prinašajo kar nekaj novosti.

V ponedeljek se je v prostorih Čokoladnice Olimje odvila novinarska konferenca prihajajočega 8. Festivala vino in čokolada.

Župan Misja je najprej izpostavil, kaj tako priljubljen festival pomeni za še bolj priljubljeno destinacijo, Občino Podčetrtek: »Čez leto gostimo veliko prireditev, skozi leto pa so v večini razprodane tudi vse kapacitete v kraju. Lani smo zabeležili 420.000 nočitev v občini, kar prekaša rekordno leto 2019. Festival namensko izvedemo po prvomajskih praznikih, da v kraju poleg lokalnih obiskovalcev festivala zadržimo turiste, ki med prazniki zapolnijo vse nastanitvene kapacitete. Tudi letos ne bo šlo brez razglasitve Županovega vina 2023, to je že bilo izbrano prejšnji teden na ocenjevanju Društva vinogradnikov Virštanj – Kozjansko. Na festivalu bomo vino javno predstavili v družbi Vitezov vina in Vinske kraljice ter ga degustirali. Vabljeni na festival, tam bo poleg vina v izobilju tudi čokolade.«

Urban Videtič iz Čokoladnice Olimje pravi: »Za Čokoladnico Olimje festival predstavlja nadgradnjo naše blagovne znamke, da pokažemo kaj znamo in zmoremo, predstavimo nove produkte. Letos bo na naši stojnici več tekoče čokolade – otroci bodo lahko ustvarjali na delavnicah z belo, mlečno in temno tekočo čokolado.«

Organizatorji imajo že nekaj mesecev polne roke dela, a kljub temu veselo odštevajo do 6. maja, ko se Festival vina in čokolade vrača v Večnamensko športno dvorano Podčetrtek.

Direktor TIC Podčetrtek, Boštjan Misja izpostavlja zanimivosti: »Festival vina in čokolade smo 2015 pričeli z namenom povezovanja turistične ponudbe. Smo zelena trajnostna destinacija, zato je festival tudi ‘zero waste’ prireditev (prireditev brez odpadkov) s trajnostno mobilnostjo in s čim manjšim vplivom na okolje. S ponudniki smo dogovorjeni, da plastike ne uporabljajo, tudi stojnice so iz lesa. Festival je paša za oči, lani smo imeli v dvorani nekaj dreves, letos pa nam bo za ambient pomagal poskrbeti Arboretum Volčji potok, ki bo zagotovil kar 50 dreves – hrastov, lip, bukev… «

Karmen Cvirn, ki je za javnost predstavila celodnevni program Festivala vina in čokolade pravi, da bo letos novost delavnica »Kako pripraviti sladico z Gorazdom Potočnikom« in Delavnica vin lokalnih vinogradnikov vin iz Šmarsko-Virštanjskega okoliša. Kot pravi pa: »Je letošnja novost poleg turističnega vlakca do ponudnikov v Olimje še »vinski bus«, ki bo vozil na degustacije k vinskim ponudnikom do Amona v Olimju, do Centra za promocijo vin, kulture in turizma na Virštanju, do Domačije Štravs, v Hišo vin Emino in nazaj do dvorane.« O celotnem programu lahko preberete tukaj.

Matija Jagrič iz Hiše vin Emino pravi: »Kapacitete stojnic so bile zelo hitro razprodane. Vsem, ki bi želeli priti do stojnice, tega nismo mogli omogočiti, zato bi bilo v prihodnje dobro razmisliti o dvodnevni izvedbi festivala. Ponudnikov ne želimo imeti v enem dnevu preveč, saj se bi tako stvari porazgubile. Teh je precej iz lokalnega okolja, saj je to zanje zelo dobra promocija, prihajajo pa tudi vinarji s Podravske vinorodne dežele, Posavja, Primorske, eden ponudnik pa celo s hrvaške vinske kleti. V Hiši vin Emino festival že od začetka podpiramo, saj morajo vinske destinacije na enem mestu nuditi veliko različnih vin, pri tem pa naša ne sme biti izjema.«

Župan Peter Misja pravi, da so lani našteli 5000 obiskovalcev. Tudi letos se pripravljajo na morebitni rekordni obisk.

Janez Žagar pravi, da boste za letošnjo vstopnico morali odšteti 12 €, za otroško 5 €, letošnja ugodna novost pa so tudi družinske vstopnice. V ceni za odrasle so vključeni kozarec za vino, ki ga odnesete domov in pet degustacijskih kupončkov (1 kupon = 1 €). Kot pravi, so celotni stroški festivala ocenjeni na okoli 30.000 €.

Boštjan Misja še dodaja, da se je s prvim aprilskim ponedeljkom pri Visit Podčetrtek pričela nova digitalna kampanja, ki jo zraven domačega širijo še na tuji trg. V to so poleg predstavitve tudi finančno vključeni ponudniki občin Podčetrtek, Kozje in Bistrice ob Sotli. Pred prvomajskimi prazniki pa v Podčetrtek, natančneje prav v Olimje prihaja še nekaj novega. 23. aprila bo tam potekal »Blagoslov koles in kolesarjev«, saj se za kolesarsko destinacijo kot je Podčetrtek to zares spodobi.

Kot kaže, v Podčetrtku ne počivajo. Poleg vseh novosti festivala in dogodkov, investicij in infrastrukture letos na Festivalu vina in čokolade pričakujejo tudi več novih obiskovalcev. Župan Peter Misja pravi, da bi jih lahko našteli kar do 7.000.