Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Denar od Eurojackpota v Rogaški: najprej mišljen za bazen, sedaj že namenjen drugemu projektu


Na 5. redni seji Občine Rogaška Slatina je padla odločitev za razporeditev denarja, ki ga je občina lani dobila od davka od iger na srečo. Največ sredstev je namenjenih za bazen, vendar pa bodo ta končala drugje.

Spomnimo, da je lani v začetku leta nekdo na pošti v Rogaški Slatini vplačal glavni dobitek igre Eurojackpot, ki je znašal kar 11 milijonov evrov. S tem je bila občina deležna sredstev od davka od iger na srečo v višini več kot milijon in šeststo tisoč evrov. Sledila je izvedba ankete, v kateri so občani lahko navedli, kam si želijo razporediti nenačrtovana sredstva. Daleč največ glasov je prejela izgradnja novega letnega bazena. Sedaj so znani tudi podrobni zneski, kam bo ves ta denar namenjen.

Iz skupnega zneska davka iger na srečo, ki znaša 1,67 milijona evrov, se je občina največjo količino denarja odločila prispevati za Letno kopališče Rogaška Slatina, kamor naj bi šlo 1,42 milijona evrov. Nekaj denarja se bo porabilo za subvencioniranje asfaltiranja cest po krajevnih skupnostih. V ta namen je za Mestno krajevno skupnost Rogaška Slatina namenjenih 148 tisoč evrov, za Krajevno skupnost Kostrivnica 36 tisoč evrov, 30 tisoč pa za Krajevno skupnost Sveti Florijan. Prav tako 30 tisoč evrov bodo namenili za nakup električnega vozila, ki bo delovalo v okviru projekta Prostofer.

Preostalih dobrih 20.000 evrov so se odločili nameniti izvedbi dveh javnih koncertov. Eden bo pod organizacijo tamkajšnjega Javnega zavoda za turizem, drugega pa bo organiziral Mladinski svet občine Rogaška Slatina.

Kmalu za tem denar namenjen bazenu že prerazporedili
Takmkajšnjemu nogometnemu klubu se obeta uvrstitev v prvo ligo; vir foto: FB/NK ROGAŠKA

Zraven novega bazena bi bil zgrajen še manjši otroški bazen ter bazen za najmlajše, v bližini pa bi naj bila izgrajena še pumptrack in parkirišča. Vendar pa bi nov bazen, ki naj bi meril 20 krat 25 metrov ter sprejel do 500 kopalcev, lahko začeli graditi šele leta 2025. Zato so na isti občinski seji projektu izgradnje bazena že odvzeli 800.000 evrov ter jih prerazporedili za nogomet. Tamkajšnjemu nogometnemu klubu se namreč obeta preboj v prvo ligo, s posodobitvami v skladu z zahtevami Nogometne zveze Slovenije pa bodo igralcem omogočili igranje v prvi ligi na domačih tleh.

Ne samo štadion, NK Rogaška naslednjo sezono čaka še en izziv
NK Rogaška 6 krogov pred koncem tekmovanja vodi na lestvici 2. SNL s 55 točkami in ima pred drugim Aluminijem, ob tekmi več, 5 točk prednosti. Tretja je Krka s 44 točkami.

Tudi če NK Rogaška ne bi uspelo osvojiti 2. lige, bi se z drugega mesta uvrstila v dodatne kvalifikacije s predzadnje uvrščeno ekipo 1. SNL.

Ob obnovi štadiona pa NK Rogaška naslednjo sezono v vsakem primeru čaka velik izziv pri sestavi moštva, saj je NZS konec lanskega leta sprejela nova pravila glede nastopanja domačih in slovenskih igralec v 1. ter 2. SNL. in sicer

V 1. slovenski nogometni ligi bo v sezoni 2023/24 moral vsak prvoligaš tekmo začeti z vsaj enim nogometašem mlajšim od 21 let oziroma s pravico nastopa za slovensko reprezentanco do 21 let. Vsak prvoligaš bo moral imeti v uradnem zapisniku na tekmi vsaj osem doma vzgojenih nogometašev.

V 2. slovenski nogometni ligi bo morala vsaka ekipa tekmo začeti z dvema nogometašema, ki imata pravico nastopa za reprezentanco do 21 let, v ekipo za tekmo pa bo klub moral prijaviti deset doma vzgojenih nogometašev.

Sedanje uspehe NK Rogaška žanje na plečih močne kolonije tujih, predvsem hrvaških nogometašev, medtem ko je doma vzgojenih igralcev v članski ekipi zgolj za vzorec.

Z 1,19 milijona evrov vrednim projektom bodo stadion modernizirali ter ga povečali, po novem pa bo lahko sprejel do 950 navijačev. Ob prerazporeditvi sredstev pa se sedaj poraja vprašanje, če bo denar za izgradnjo bazena čez par let še vedno na voljo, za kar na občini pravijo, da ni zagotovitve.

Ob tem pa nekaterim občinskim svetnikom prav tako ni všeč velikost bazena, saj mislijo, da si Rogaška Slatina zasluži olimpijski bazen ter da bo po trenutnem načrtu ob polni zasedenosti tam prevelika gneča. Izgradnja večjega bazena pa bi pomenila kar krepko povečanje potrebnih denarnih sredstev, česar pa občina ni zmožna.