Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

20 let že zgodbo piše Knjižnica Rogaška Slatina


Včeraj je 20 let obstoja praznovala dnevna soba Rogaške Slatine, hram znanja in informacij, prostor, ki krajanom izboljšuje kakovost življenja, Knjižnica Rogaška Slatina, skupaj z enoto v Rogatcu. Dvajseto poglavje so proslavili na Aninem dvoru z glasbeno in pogovorno obarvanim večerom.

Včeraj zvečer smo v Aninem dvoru srečali številne visoke goste, ki so se pridružili prijetnemu praznovanju domače Knjižnice Rogaška Slatina. Med njimi niso manjkali direktorica Knjižnice Rogaška Slatina, mag. Nataša Koražija, župan občine Rogaška Slatina, mag. Branko Kidrič, podžupanja Rogaške Slatine, mag. Leonida Došler, častni občan Rogaške Slatine, dr. Jože Lipnik, župan občine Rogatec, Martin Mikolič, predsednica Združenja splošnih knjižnic Slovenije, Vesna Horžen ter nekdanja direktorica Knjižnice Rogaška Slatina, Metka Kodrič. Praznovanja so se udeležili tudi domači kulturniki in vsestranski umetniki, »knjižni molji«, vse pa zagotovo povezuje nekaj skupnega – branje.

20 let Knjižnice Rogaška Slatina so proslavili na Aninem dvoru (foto: Kozjansko.info).

Direktorica knjižnice, mag. Nataša Koražija je zbrane nagovorila: »S svojo prisotnostjo sporočate, da vam je mar za knjigo, knjižnico in njen razvoj. Ob obletnicah se radi zazremo v preteklost – nanjo imam lepe spomine, najprej se je naša knjižnica nahajala v prostorih stare direkcije, potem se je preselila v prostore Kulturnega centra, največje veselje pa je zame bilo, ko sem del njene zgodbe postala tudi jaz. Dostop do knjižnice je pravica vsakega državljana, njeno središče ste ljudje, kar pomeni, da nas imate preprosto radi. Knjižnice so stičišča učenosti, ljudje, ki vanjo vstopajo, pa imajo svetlo prihodnost. Brez povezovanja pa ni uspešnega delovanja za lokalno skupnost. Ponosni smo na 20-letno prehojeno pot, na vse zgodbe, skozi katere smo zacveteli. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo občinama Rogaška Slatina in Rogatec, za vso skrb in podporo v upanju, da naše sodelovanje ostane na zavidljivi ravni. Hvala vsem članom in prejemnikom priznanj osvojene bralne značke, ki nam vedno znova sporočate, da smo vaši pomembni življenjski sopotniki. Ko se bodo nocoj ugasnile luči na Aninem dvoru, se bo končala naša 20-letna zgodba. A ko se bodo jutri zjutraj prižgale v knjižnici, nas bo tam čakal prvi nepopisan list v knjigi novega desetletja. Vabljeni, da nam pomagate spisati novo zgodovino.«

Večer je minil v prijetnem pogovornem in glasbenem duhu (foto: Kozjansko.info).

Na uho so pobožali štirje člani glasbene skupine Erosi, slišati pa je bilo tudi videoposnetke, na katerih so najmlajši knjigoljubci, Nani Poljanec, Erna Ferjanič in drugi strnili svoje misli in spomine na domačo knjižnico ob njeni obletnici.

Zbrane je nagovoril tudi župan, mag. Branko Kidrič. Predsednica Združenja splošnih knjižnic Slovenije, Vesna Horžen dodaja, da ima slatinska knjižnica pomembno mesto v lokalnem in nacionalnem okolju poleg 57-tih drugih splošnih knjižnic Slovenije: »Z informacijami in raznolikostjo sestavlja mozaik, ki odraža duh naroda, mu odpira nove svetove in priložnosti.«

»Uspeh se rodi s povezovanjem«, pa pravi Maja Novak, ki je ena izmed zaslužnih, da se knjižni molji radi vračajo v slatinski hram znanja, kjer najdete kar 74.700 knjig, ki skupaj tehtajo 37 ton. Na odru je gostila predstavnike zavodov in ustanov, s katerimi tako ali drugače Knjižnica Rogaška Slatina sodeluje vrsto let. V pogovoru so se ji pridružili mag. Dubravka Berc Prah, ravnateljica Šolskega centra Rogaška Slatina, Maja Vukina Bogović, ravnateljica Gradske knjižnice Krapina, Nives Brezovnik, predstavnica Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec, dr. Laura Rožman Krivec, aktivna uporabnica storitev knjižnice ter Dino Markovinović, direktor Zavoda za turizem in Kulturo Rogaška Slatina.

Dogodek je povezovala Jolanda Železnik, direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec. Po uradnem delu je sledila pogostitev in druženje.

Vse najboljše, Knjižnica Rogaška Slatina!