Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Višje sodišče potrdilo, da milijonski zahtevek za golf igrišča pri Jelšingradu ni utemeljen


Saga okoli golf igrišča pri Jelšingradu je kot kaže dobila epilog. Višje sodišče v Celju je namreč potrdilo prvostopenjsko odločitev Okrožnega sodišča v Celju v tožbi Golf kluba Jelšingrad proti Občini Šmarje pri Jelšah. Sodba je sedaj pravnomočna.

Celjsko okrožno sodišče je 16. junija lani odločilo, da zahtevek GKJ po izplačilu 1,65 milijona evrov ni utemeljen. Prav tako je sodišče GKJ naložilo povračilo dobrih 18 tisočakov pravdnih stroškov, na kar se je GKJ pritožilo, a ja bila pritožba zavrnjena kot neutemeljena. Sedaj mora GKJ povrniti še za 1.830 evrov pritožbenih stroškov.

GKJ je leta 2013 sprožil postopek v kateri je šmarski občini očital, da si je ob prekinitvi najemne pogodbe za zemljišča okoli Jelšingrada pridobila korist v višini 1,65 mio evrov.

Direktorica občinske uprave Patricia Goručan nam je v zvezi s sodbo dejala: “S sodbo smo zelo zadovoljni, ker je nenazadnje šlo za milijonski znesek.”

Okoli Jelšingrada sedaj vzpostavljajo igrišča za footgolf; foto: Erlachstein club

Na vprašanje, kakšno je sodelovanje z GKJ oz. Damjanom Gobcem, njegovim zakonitim zastopnikom, je Goručan povedala: “Z g. Gobcem korektno sodelujemo, tako je bilo tudi v času pogovorov o nakupu Jelšingrada. Takrat smo se tudi dogovorili za razdružitev lastniškega deleža. V zameno je dobil pomožni objekt, ki je ob Jelšingradu.”

Občina bo kmalu objavila javno naročilo za obnovitvena dela, kjer bodo porabili sredstva, ki so jih za to namenili na Ministrstvu za kulturo.

Ministrica Asta Vrečko in župan Matija Čakš sta dogovor podpisala novembra 2022; foto: MzK

Za projekt Kulturna doživetja dvorca Jelšingrad bo v prihodnjih dveh letih zagotovilo dober milijon evrov. Skupna vrednost projekta je sicer 1,6 milijona evrov, razliko pa bodo krili v Šmarju.

V sklopu projekta bo delno obnovljen dvorec, predvsem strešna kritina in zagotavljanje statične stabilnost objekta, oblikovani pa bodo tudi trije digitalizirani turistični produkti.

Že nekaj časa so na Jelšingradu v teku tudi različna restavratorska dela.

Preberite tudi: Sodišče v primeru ‘golf igrišč’ pri dvorcu Jelšingrad odločilo v prid Občine Šmarje pri Jelšah