Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Velikonočnica na Boču z dokumentarnim filmom


Poleg rastišča velikonočnice na Ponikvi je na našem območju še bolj znano rastišče velikonočnice na Boču.

Prejšnji teden je bil v čast zavarovani rastlini objavljen dokumentarni video, ki predstavlja pomen te zaščitene rastline, kakor tudi prizadevanja za njeno zaščito. Njegov avtor je Matej Vranič, ki se je pri njegovi pripravi obdal z močno strokovno ekipo.

V filmu je poleg velikonočnice predstavljen tudi pomen Boča in njegove okolice. Kratek dokumentarni film namreč obeležuje desetletja prizadevanj za varstvo narave na širšem območju Boča, Haloz in Donačke gore. To območje je vključeno tudi v Naturo 2000 in velja za eno bolj pestrih naravnih okolij. V njem najdemo 32 zavarovanih območij, ki vključujejo 24 naravnih spomenikov, 6 naravnih rezervatov in 2 krajinska parka.

Oglejte si dokumentarni film:

Na Ponikvi rekordno število velikonočnic

Dodajmo, da so na rastišču velikonočnice na Boletini pri Ponikvi člani Turistično olepševalnega društva Ponikva letos prešteli 1.407 cvetov, kar je največ v zadnjem desetletju. Povprečno jih naštejejo med 800 in 850, leta 2011 pa so jih našteli 1.605. Po besedah predsednika društva Zlatka Zevnika je to dokaz, da velikonočnicam zagotavljajo dobre varovalne pogoje.

Preberite tudi: Velikonočnica na Ponikvi že cveti in vabi obiskovalce

Obrazi Boča

O Boču in njegovih skrivnostih pa govori pred kratkim izšla knjiga Darinke Lorger z naslovom Obrazi Boča – vodnik do svetih prostorov gore.

Avtorica je ob tem zapisala:

“Izpolnila sem svojo obljubo, ki sem jo dala bitjem Boča.”

V knjigi je opisanih njenih 12 let potepanj po Boču, dogodivščin, potapljanj vase in odpiranja srca.