Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kviz gasilske mladine 2023: mladi na tekmovanju pokazali svoje gasilske veščine (foto)


To nedeljo se je v prostorih Podružnične osnovne šole Sveti Štefan v organizaciji Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah ter PGD Sveti Štefan odvilo tekmovanje v kvizu gasilske mladine.

Tekmovanje se je začelo ob pol deveti uri, trajalo pa je vse do pol druge ure. Sodelovala so gasilska društva iz GZ Šmarje pri Jelšah, ki obsega območje šmarske upravne enote. Na tekmovanju so se ekipe s po tremi mladimi člani morale dokazati v teoretičnem gasilskem znanju, prav tako pa so izvedli hitrostno vezanje vozlov ter druge praktične vaje, v katerih je pomembna predvsem hitrost in pravilnost izvedbe.

Ekipe so se razvrstile v tri glavne kategorije. Člani starosti od 6 do 11 let so tekmovali pod skupino pionirji, ki se deli na pionirje, pionirke ter mešano. Pod kategorijo mladinci, ki se prav tako deli po spolu, so tekmovali vsi člani stari od 12 do 16 let, ostali, torej tisti stari med 16 in 18 let, pa so tekmovali v kategoriji gasilci pripravniki, ki se seveda deli še po spolu.

Na tokratnem tekmovanju je sodelovalo 78 ekip, 31 od teh pod kategorijo pionirji, 41 pod kategorijo mladinci ter ostalih 6 kot gasilci pripravniki.

Predsednik tekmovalnega odbora ter predsednik GZ Šmarje pri Jelšah Erih Strašek nam je po tekmovanju dejal: “V ekipi so trije člani plus mentor, tako da je bilo na dogodku okoli 320 otrok in zraven še 40 mentorjev, kar pomeni, da je bila udeležba kar lepa.”

Najboljše ekipe nagrajene z uvrstitvijo na regijskem tekmovanju

V kategoriji pionirjev je prvo mesto dosegla ekipa Podčetrtek, drugo mesto Sveti Štefan 1, tretji pa so bili člani iz Kristan vrha. Najvišjo uvrstitev v kategoriji mladincev so s prikazom svojih izpiljenih gasilskih veščin dosegli člani ekipe Kristan Vrh 1, druga je bila ekipa Kristan Vrh 4, na tretjo stopničko pa so stopili člani Pristave pri Mestinju. Izmed šestih ekip v kategoriji gasilci pripravniki so se na prvo mesto uvrstili člani Lesično-Pilštanj-Zagorje 1, druga je bila ekipa Šentvid pri Grobelnem, tretja pa Sladka Gora.

Prve tri ekipe iz vsake kategorije bodo svoje veščine pokazale še enkrat na regijskem tekmovanju, ki bo to nedeljo v Vojniku.

Predsednik tekmovalnega odbora je bil predsednik GZ Šmarje pri Jelšah Erih Strašek, vodja
tekmovanja pa pomočnik poveljnika GZ za tekmovanja Aleksander Jančič. Nadzornik tekmovanja je bil Regijski poveljnik celjske regije Bojan Hrepevnik, kontrolor sodnikov pa Vladko Vindar. Gasilske spretnosti in vezanje vozlov ter navezavo orodij so sodili sodniki GZ Šmarje pri Jelšah, izvedbo teoretičnega dela testiranj pa je vodila Komisija za delo z mladimi pri GZ Šmarje pri Jelšah.

Tekmovanje v kvizu je tako mimo, mladina pa se bo počasi lahko začela pripravljati na naslednje tekmovanje, ki naj bi bilo 21. maja, ko se bodo sodelujoči preizkusili v orientaciji.

Oglejte si utrinke s tekmovanja:

Foto: Hana Kamplet in Sebastjan Čuden