Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kmečki štrajk napovedan tudi v Podčetrtku, Šentjurju in Šmarju


V petek se po vsej Sloveniji obeta opozorilni shod oz. protest kmetov. Na družabnih omrežjih je razbrati, da je glavni razlog nestrinjanje s skupno kmetijsko oz. okoljsko politiko, ki kmetom otežuje oz. onemogoča kmetovanje. Protest podpira tudi Sindikat kmetov Slovenije.

Zborna mesta so po vsej Sloveniji, na našem območju so trenutno napovedana v Podčetrtku, Šentjurju in Šmarju pri Jelšah. Protest naj bi se začel ob 13. uri. Pobudniki napovedujejo protestno vožnjo po cestah, skladno s cestno-prometnimi predpisi, udeležence pa pozivajo tudi, da imajo s sabo slovenske zastave. S traktorji naj bi se odpravili tudi na avtocestne nadvoze.

Šentjurski zbor bo ob 12:30 v Lokarjah, pri kmetiji Mastnak. Šmarski zbor bo v bližini Petrolove črpalke. Na območju Podčetrtka bo zbor pri zadrugi v Imenem.

V objavi, ki kroži na spletu, si preberite si, kakšne so zahteve:

SLOVENSKI KMETJE SVOJIH GRUNTOV NE DAMO!

Kot nekakšen simbol protesta kroži slika škornja, nataknjenega na kol

Davki (KD, dvig bonitete, OMD, davek na nepremičnine), debirokritizacija kmetijstva, zmanjšanje staleža divjadi in zveri – Slovenija ni zverinjak.

NAJBOLJ RODOVITNA ZEMLJA NAJ OSTANE KMETIJSKA!
Zaščita najboljši kmetijskih zemljišč, zdrava kmečka pamet pri naravovarstveni zaščiti kmetijskih zemljišč (natura 2000 in OOTT) kmetijski proračun ne more plačevati naravovarstvenikov, STOP zahtevam zelenega dogovora, ki pelje Slovenijo v lakoto (uredba o trajnostni rabi FFS).

JESTI ŽELIMO KAKOVOSTNO LOKALNO, NE PA TUJIH ŽUŽELK!
Zahtevamo masno sledljivost porekla, ohranitev slovenske živinoreje, hrano slovenskega porekla v javnih zavodih in enake standarde za vse, zato nasprotujemo uvozu hrane iz drugih celin (MERCUSUR sporazum), saj so tam standardi pridelave neprimerljivi z našimi.

ZAHTEVAMO PRIZNANJE VREDNOSTI KMEČKEGA STANU<
Kmet je nosilec razvoja podeželja in prehranske varnosti države, samostojnost odraža identiteta naroda in sposobnost, da se narod sam prehrani.

ZA POŠTENO DELO ZAHTEVAMO POŠTENO PLAČILO
Zahtevamo ustrezno plačilo za svoje delo! To mora zagotavljati obstoj in razvoj družinskih kmetij. Kmetje zahtevamo enak standard življenja, primeren kos pogače v razrezu končne cene. 

Punt se je začel v Ljubljani

Eden od povodov za vse skupaj je dogajanje pri gradnji C0 kanala na območju ljubljanskih Kleč, kjer je tudi vodovarstveno območje. Kmetje očitajo oblastnikom, da izvajajo največjo črno gradnjo v zgodovini Slovenije. Več v prispevku Kmečkega glasu.

Kmetje in njihovi podporniki so se zbrali pred mestno hišo v Ljubljani:

Kmete je pred kratkim razburila tudi sprememba pogojev kmetovanja na območju Ljubljanskega Barja, saj so mnenja, da se posega v njihove pravice.

Kot nekakšna časovna vzporednica se ravno v teh dneh ponuja 450-letnica slovensko-hrvaškega kmečkega upora, ki je takrat na obeh straneh Sotle pod vodstvom IIlije Gregoriča in Matije Gubca zajel območje, veliko okoli 5.000 kvadratnih kilometrov.

Preberite tudi: Kmečki upori na Kozjanskem skozi strip