Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju razstava londonske Slovenke in prešeren kulturni praznik


V šmarskem kulturnem domu so na predvečer slovenskega kulturnega praznika odprli razstavo slovensko-britanske grafične oblikovalke in ilustratorke Andreje Brulc. V tamkajšnji Galeriji je na ogled avtoričino 20-letno ustvarjanje na področju ilustracije in grafičnega oblikovanja.

Razstava bo na ogled do 24. marca, njena kuratorica je Karmen Volavšek.

Andreja Brulc je končala magisterij iz umetnostne zgodovinena University College London, na področju oblikovanja pa se je izobraževala na University of Arts London.

Izdelala je več kot 300 naslovnic, mnoge za mednarodno odmevne literarne avtorje, ter oblikovala in ilustrirala otroške knjige in učbenike. Njeni dizajni in ilustracije so bili nagrajeni,ilustracije pa so bile tudi predstavljene na številnih mednarodnih razstavah.

Prešernov plašč kot instalacija

Med svojim udejstvovanjem je sodelovala tudi pri umetniški instalaciji Krst pri Savici, eksperimentalnem tipografskem projektu po Prešernovi pesnitvi, enem od osrednjih dogodkov Ljubljane kot Unescove svetovne prestolnice knjige v letu 2010.

Prav sodelovanje pri zgoraj omenjenem projektu je bil povod za odprtje razstave v Šmarju pri Jelšah.

V tem duhu je avtorica glavno steno Galerije posvetila skulpturni instalaciji Prešernovega plašča ter fotografski stenski instalaciji Krst pri Savici, s čimer se začne tudi vizualna pripoved, ki simbolično in metaforično odstira avtobiografske zgodbe življenja v dveh državah, dveh mestih, skozi katere prepleta svojo osebno, bivanjsko, kulturno in umetniško identiteto v domačem in tujem okolju.

Pred samim odprtjem razstave so se obiskovalci zbrali v veliki dvorani kulturnega doma, kjer so prisluhnili pogovoru Mateje Žagar z gostjama večera, avtorico in kuratorico razstave.

Ob kulturnem programu spodbujali udeležbo pri bralnih značkah

Za glasbeni vložek so v slogu praznika kulture poskrbeli lokalni Buchko band, rokerska zasedba učencev OŠ Šmarje pri Jelšah The Rolling Jelša in šolski mladinski pevski zbor.

Direktor knjižnice Marko Samec je v svojem nagovoru in razmišljanju o namenu kulture zbrane povabil tudi k branju, saj se 8. februarja v naši knjižnici začne bralna značka za odrasle: “Osrednja tematika letošnje bralne značke so ptice. Tako kot pticam krila, daje branje človeku možnost svobode, drugačnih pogledov in doživetij oddaljenih krajev in razmišljanj.” Ob njej sta na voljo še dve otroški in mladinska bralna značka.

avtor slik: Matic Javornik