Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vse več župnij brez svojega župnika, povprečna starost duhovnikov v celjski škofiji že 64 let


Duhovnikov je v Sloveniji vse manj, povprečna starost pa vse višja. Škofija Celje pri tem ni nobena izjema. Posledično vse več župnij ostaja brez svojega župnika in so dodeljene v upravljanje drugi, ponavadi večji župniji. Ob začetku leta 2023 so znane sveže statistike dejanske situacije v župnijah na območju Škofije Celje, kamor spadajo tudi župnije Kozjansko-Obsoteljskega.

V Slovenji trenutno deluje 976 duhovnikov, v celjski škofiji niti 10 % le teh.  V njej je bilo na začetku tega leta 112 župnij, od tega je bilo zasedenih 63, v soupravi pa 56. Za 16 župnij skrbijo redovniki, od teh je 5 v soupravi. Ob tem je bilo ob začetku leta v Škofiji Celje nameščenih 88 duhovnikov, 6 stalnih diakonov ter 1 upokojen škof. Še pred desetletjem je imela celjska škofija 115 duhovnikov.

Deset duhovnikov zaradi bolezni in starosti ni več aktivnih, pet jih deluje v drugih slovenskih škofijah, trije pa v tujini. Na ozemlju škofije bivajo štirje duhovniki iz mariborske nadškofije. Na območju škofije je ob začetku leta prav tako bivalo 33 redovnikov, od tega 10 lazaristov, 9 salezijancev, 4 kapucini, 4 minoriti, 3 frančiškani, 2 dominikanca ter 1 klaretinec. Od teh jih dvanajst opravlja službo župnikov in dva službo kaplanov.

Povprečna starost duhovnikov je nekaj čez 64 let. Največ duhovnikov, in sicer 24, je starih od 76 do 85 let, enaindvajset pa jih je starih med 66 in 75 let. V škofiji pa delujejo tudi trije mladi duhovniki, ki so stari od 26 do 35 let. Prav tako trije so duhovniki, ki so starejši od 85 let. Povprečna starost redovnikov je še malo višja in sicer dobrih 66 let. Največ (10) jih je starih med 76 in 85 let, eden je še starejši, trije najmlajši pa so stari med 36 in 45 let.

Celjska škofija ima v tem letu dva bogoslovca, ki sta trenutno v 1. letniku Teološke fakultete v Ljubljani. Lani sta umrla dva duhovnika in sicer Martin Tonkovič in Janez Krašovec.

Škofijo Celje je sicer 7. aprila 2006 ustanovil papež Benedikt XVI. Od marca 2021 ima novega škofa, 59-letnega Maksimilijana Matjaža.

Ne samo duhovnikov, v škofiji Celje je vse manj tudi aktivnih vernikov. Če je bilo rednih obiskovalcev nedeljskih svetih maš skoraj 28 tisoč, jih je bilo v 2021 le še 15 tisoč. A vseeno dva tisoč več kot v glavnem koronskem letu 2020.

D. K.