Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kmalu naslednja faza oživljanja Gradu Podčetrtek


Občina Podčetrtek je na portalu javnih naročil objavila naročilo z naslovom: Doživetja grajskega razgleda – Grad Podčetrtek. Vrednost projekta znaša skoraj 2,5 milijona evrov, ponudbo pa morajo zainteresirani oddati do 27. februarja in položiti varščino v višini 20 tisočakov.

Pogled na Grad Podčetrtek bo kmalu precej bolj barvit

Namen naložbe je obnova dela gradu, nekdanje konjučnice, vključno z obnovo fasade in stavbnega pohištva, kakor tudi predpriprava statične sanacije na obodnih zidovih.

Za privabljanje gostov bodo v okviru projekta razvili tudi nove turistične produkte.

Ministrica za kulturo, Asta Vrečko, in župan Občine Podčetrtek, Peter Misja ob novembrskem podpisu pogodbe o sofinanciranju

Ministrstvo za kulturo bo pri vsem skupaj prispevalo 1,6 milijona evrov, lokalna skupnost pa blizu 900 tisočakov.

Nekaj manjšo vsoto so v Podčetrtku doslej porabili za obnovo gradu, potem ko so po dolgoletnem čakanju uspeli kupiti dominantno gradnjo, ki sodi med najstarejše gradove v Sloveniji in se prvič omenja leta 1261, od družine Zećević. Tako so uredili ostrešje, odvodnjavanje in sanirali notranje fasade, kakor tudi statično sanirali objekt. Predvidena je tudi sanacija kapelice, vrtnega obzidja in dveh sob. V eni bodo uredili sobo znanega domačina, duhovnika Jožeta Krašovca.

Vsa sanacijska dela naj bi trajala približno desetletje, javnost pa bo v urejeni del lahko dostopala že kmalu.

Preberite tudi: Kozjanska turneja ministrice za kulturo: vlaganja v Jelšingrad in gradova Podčetrtek ter Podsreda

B.R., naslovna slika je ena od skic iz projektne dokumentacije razpisa