Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kozjanska turneja ministrice za kulturo: vlaganja v Jelšingrad in gradova Podčetrtek ter Podsreda


Danes je naše območje obiskala ministrica za kulturo, dr. Asta Vrečko. V Šmarju, Podčetrtku in Kozjem je z župani podpisala pogodbe o sofinanciranju projektov, ki so vključeni v nacionalni Načrt za okrevanje in odpornost.

Na javnem razpisu za sofinanciranje projektov trajnostne obnove in oživljanja kulturnih spomenikov v lasti občin ter vključevanje kulturnih doživetij v slovenski turizem, ki bodo sofinancirani iz sredstev za izvajanje prej omenjenega načrta so bili izbrani tudi trije projekti z naše območja: Kulturna doživetja dvorca JelšingradDoživetje grajskega razgleda – grad Podčetrtek in Grad Podsreda – kulturna dediščina in turizem.

V Šmarju pri Jelšah je ministrica z županom Matijo Čakšem podpisala pogodbo o sofinanciranju obnove dela dvorca Jelšingrad. Ministrstvo za kulturo bo za projekt Kulturna doživetja dvorca Jelšingrad v prihodnjih dveh letih zagotovilo dober milijon evrov. Skupna vrednost projekta je sicer 1,6 milijona evrov. V sklopu projekta bo delno obnovljen dvorec, predvsem strešna kritina in zagotavljanje statične stabilnost objekta, oblikovani pa bodo tudi trije digitalizirani turistični produkti.

V Podčetrtku je minstrica z županom Petrom Misjo podpisala pogodbo za projekt Doživetje grajskega razgleda. Namen investicije je energetska, programska in statična obnova dela gradu (bivše konjušnice), vključno z obnovo fasade in stavbnega pohištva ter predpriprava statične sanacije na obodnih zidovih. Obenem bodo v projektu razviti novi turistični produkti, večinsko nadgrajeni z uporabo digitalnih sredstev in informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Skupna vrednost znaša  2.497.136,44 evrov, pri čemur bo ministrstvo prispevalo 1.614,246,14 evrov sredstev.

Na koncu mini kozjanske turneje se je ministrica, ki sicer izhaja iz Šentjurja, ustavila še v Posredi, kjer bodo sredstva namenili za tamkajšnji grad. Ministrstvo bo zagotovilo 977 tisočakov, razliko do celotne vrednosti projekta, ki znaša 1,24 mio evrov, k čemur je treba dodati še davek na dodano vrednost, pa bo krila Občina Kozje (skupna vrednost je sicer: 1.516.468,39 €). V njenem imenu je pogodbo podpisala županja Milenca Krajnc. Glavnina sredstev bo šla za oživitev romanske kapele, ki za razliko od preostalega dela gradu v zadnjih treh desetletjih še ni doživela prenove.

*foto: občini Šmarje pri Jelšah in Podčetrtek ter STA/Bor Slana