Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Gasilci na Šentjurskem v 2022.: 114 intervencij ob 448 operativcih


V prostorih Občine Šentjur so včerja svečano podpisali sporazum o letnem sodelovanju z domačo gasilsko zvezo. Podpise sta ob prisotnosti poveljnikov prostovoljnih gasilskih društev prispevala župan, mag. Marko Diaci in predsednik Gasilske zveze Šentjur, Aleš Guzej.
Ob tej priložnosti sta podpisala tudi dokument za nakup nove gasilske lestve za Poklicno gasilsko enoto Celje, ki jo je zastopal direktor Janko Požežnik in ki bo prišla prav pri gašenju požarov v višjih nadstropjih z avto lestvijo in drugih oblikah reševanja iz višin.
Šentjurski župan je ob podpisu spomnil, da so gasilci ogromno dela opravili ob nedavnem obilnem sneženju, ki je v višjih legah občine povzročillo nemalo nevšečnosti. V prihodnje bo lokalna skupnost pomagala pri projektu izgradnje gasilskega doma na Planini pri Sevnici in nadaljevanju postopkov za pričetek gradnje intervencijskega centra z novimi prostori za PGD Šentjur.
V letu 2022 so v 114 intervencijah gasilci različnih društev namenili več kot 9.200 svojih prostovoljnih ur. Trenutno je v gasilski zvezi 2.052 članov in 448 operativnih gasilcev, katerih vrste po besedah Guzeja želijo še okrepiti in pomladiti. Lani so v tečajih dobili 56 pripravnikov in 23 višjih gasilcev, izvajali so tudi druga izobraževanja. Guzej je omenil tudi aktivno sodelovanje z možmi in tehniko v gašenju požara na Krasu.
Šentjurska zveza je sodelovala tudi pri organizaciji gasilske olimpijade v Celju ter gostila dva uradna treninga mladine. Težave se sicer pojavljajo pri dobavi vozil in opreme, je pa občina sofinancirala nakup novih izolirnih dihalnih aparatov in kompletov ročnega baterijskega orodja s priborom.
Letos tudi jubileji
Volilna skupščina Gasilske zveze Šentjur bo 11. aprila, šentjurska GZ pa je v tem letu predsedujoča Svetu in poveljstvu GZ Celjske regije.
V tem letu bo PGD Prevorje obeležilo 50 let delovanja, PGD Planina pri Sevnici pa 130 let.
Na državno tekmovanje, ki bo v Gornji Radgoni, si je udeležbo zagotovilo pet ekip: pionirji in mladinci PGD Loka pri Žusmu, mladinke PGD Dobje, člani A PGD Lokarje in starejši gasilci PGD Slivnica pri Celju.
B.R., slike: Milan Kukovič