Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ali poznate koristi branja? V mesecu februarju se v knjižnici Šmarje začenja bralna značka za odrasle

Ali ste vedeli, da otroci iz družin, v katerih se bere, kažejo večje sposobnosti v pismenosti, dosegajo boljše rezultate na testih inteligence in so kasneje v življenju bolj srečni in uspešni?

Bolj kot berete, bolj se izpopolnjuje tudi vaš besednjak. Bolj kot se izpopolnjuje vaš besednjak, bolje lahko izražate svoja čustva in misli. Jezik je tako čudovito orodje – vsebuje številne fantastične besede, s katerimi se lahko izražamo. Ljudje, ki so sposobni spretno uporabljati jezik s širokim spektrom besed, so pri drugih vedno burili domišljijo in poželi občudovanje ter spoštovanje.

Poznate koristi branja?

  1. nadgrajuje splošno znanje,
  2. izboljšuje analitične sposobnosti razmišljanja,
  3. veča empatijo,
  4. pripomore k boljšemu duševnemu zdravju,
  5. zmanjšuje stres,
  6. izboljšuje spomin,
  7. izboljšuje osredotočenost in koncentracijo.
Mesec februar in Prešernov dan je v knjižnici Šmarje poseben še iz enega razloga, in sicer zaradi začetka nove sezone bralne značke za odrasle. Poleg odrasle imajo tudi bralne značke za otroke in mladostnike.

V začetku decembra se je za mlade bralce začela nova sezona branja za bralno značko. V knjižnici so na voljo tri bralne značke za različne starostne skupine otrok: od predšolskih otrok do srednješolcev. Za vsako starostno skupino so pripravili priporočilni seznam knjig, ki veljajo za kakovostno mladinsko literaturo. Naslove prebranih del pričakujejo do konca aprila 2023.

Najmlajšim, predšolskim bralcem, bodo starši ali skrbniki pomagali izbirati s seznama del iz Bralnega nahrbtnika, učenci prvega in drugega triletja bodo seznam priporočenih knjig našli na letaku Čuk in sova bereta, učenci zadnjega triletja in dijaki pa na letaku Branje za zabavo. Vsi, ki bodo naslove prebranih del vrnili v knjižnico, bodo tudi nagrajeni.

Berite s Knjižnico Šmarje pri Jelšah in odkrivajte nove svetove. Sodelujte v bralni znački za otroke in mladostnike.

V šmarski knjižnici je vsak mesec poln kulture, vendar je mesec februar vseeno poseben – v počastitev praznika za vas pripravljajo številne posebne prireditve: otvoritev grafične razstave Odstiranja z glasbenim nastopom Buchko banda, brezplačen ogled Muzeja baroka in druge dogodke.

 

Pretekli vikend so v sklopu kulturnega praznika že organizirali otroško predstavo Povodni mož.

 

Celoten februarski program knjižnice Šmarje si lahko ogledate povezavi TUKAJ

 

 

 

 

 

 

Knjižnica Šmarje

foto: Kamra